Högsta domstolen förbjuder anti-censurlag i Texas

Nätcensuren

publicerad 10 juni 2022
- av Sofie Persson
Delstaten Texas guvernör Greg Abbott.

En ny lag i Texas skulle förbjuda techjättar från att censurera sina användare. Nu har högsta domstolen dock tillfälligt blockerat lagen – och den kan komma att skrotas helt.

Under maj månad trädde en ny lag i kraft i Texas som ämnar hindra Twitter, Meta (Facebook), Youtube och andra plattformar att censurera oliktänkande. Flera techjättar har gjort sig kända för att ta bort innehåll samt stänga av personer vars åsikter inte går i linje med det man anser vara ”korrekt” information. Den kanske mest kända censuren som Youtube, Meta och Twitter gjort är bannlysningen av den tidigare presidenten Donald Trump.

Nu meddelar högsta domstolen i USA att man tillfälligt blockerar den nya lagen i delstaten, rapporterar The Verge. Det var Computer & Communications Industry Association, en ideell organisation som representerar informations- och kommunikationsteknikindustrin, samt NetChoice – en branschorganisation för företag som delar målet att främja “yttrandefrihet och fritt företagande på nätet” – som stämde delstaten i syfte att blockera lagen.

Texas guvernör Greg Abbott menar att lagen behövs eftersom man behöver skydda konservativa röster från att tystas. Bryan Hughes, ledamot och senator i Texas, håller med och menar att lagen ger techföretagen ett ansvar och skyddar användarna.

Domstolens utslag i dag pausar bara lagens effekt tills fallet är löst, men genom att göra det hämmar det statens förmåga att skydda yttrandefriheten, menar Hughes.

Det har inte givits någon förklaring till blockeringen, men Matt Schruers, ordförande för Computer & Communications Industry Association, menar att det innebär ”att privata amerikanska företag kommer att ha en möjlighet att höras i domstol innan de tvingas sprida vidrigt, kränkande eller extremistiskt innehåll enligt denna lag i Texas”.

Stämningsansökan angående lagen kommer nu att gå vidare till en mindre domstol, där man kommer att fastställa om lagen får vara kvar eller inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!