Facebook förbjuder Donald Trumps röst

publicerad 4 april 2021
- av Isac Boman
Donald Trump.

Efter att ha censurerat Donald Trumps svärdotter Lara Trump och raderat en intervju som hon lade upp med sin svärfar så meddelar den sociala mediejätten att alla inlägg och publiceringar som innehåller den förre presidentens röst numer är förbjudna på plattformen.

Lara Trump är gift med Donald Trumps son Eric och laddade upp intervjun med den tidigare presidenten för att göra reklam för sin pratshow ”The Right View”.

Donald Trump bannlystes av Facebook efter protesterna och ockupationen vid Kapitolium i januari och har varit avstängd från plattformen sedan dess.

Nu meddelar Facebook att det inte bara är Donald Trump som är bannlyst – utan även hans röst. Det är nämligen förbjudet enligt regelverket att publicera innehåll där ex-presidenten överhuvudtaget hörs prata och om användare ändå gör detta så kan de själva räkna med att bli censurerade eller avstängda.

I linje med blockeringen av Donald Trumps konton på Facebook och Instagram så kommer fortsatt innehåll med Donald Trumps röst som publiceras att raderas och resultera i ytterligare begränsningar av konton”, skriver företaget i ett e-postmeddelande till svärdottern.

En taleskvinna från Facebook har bekräftat att e-postmeddelandet är äkta och inget skämt, men vill inte kommentera saken ytterligare.

I praktiken innebär detta att Donald Trump inte bara själv är för evigt bannlyst från Facebook, det är också förbjudet för andra att intervjua eller prata med den tidigare presidenten och sedan publicera innehållet på plattformen.

Det är också oklart om det finns andra personer vars röster är helt och hållet bannlysta från Facebook eller om denna regel enbart gäller just Donald Trump i hela världen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!