MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Här sätts pansarfordon in mot lastbilskonvojen i Paris

Coronarepressionen

publicerad 14 februari 2022
- av Sofie Persson
Pansarfordon på väg in till centrala Paris under fredagen.

I Frankrike genomfördes under helgen “Le convoi de la liberté“, ytterligare en i raden av det flertal lastbilskonvojer som organiserats i protest mot coronapolitiken.

President Macron förbjöd protesten men människor samlades ändå under helgen i Paris stadskärna. Där svarade polisen med tårgas och genom att rusta sig med pansarfordon.

Det var i slutet av januari som lastbilschaufförer i Kanada genomförde en ”resande demonstration” i form av en lastbilsparad som åkte genom landet med huvudstaden Ottawa som slutstation. ”Freedom Convoy” triggades i gång av ytterligare hårda vaccinmandat och protesterna fortsatte sedan utanför parlamentet där de fortfarande pågår – tre veckor senare.

Protesterna i Ottawa har inspirerat till liknande aktioner i andra länder. Frankrike har likt Kanada lagt extrem press på befolkningen att ta covidvaccin och det krävs fortfarande vaccinpass för att besöka bland annat restauranger och andra sociala tillställningar.

Under förra veckans fredag anordnades ”Le convoi de la liberté” med Paris som slutstation. President Emmanuel Macron svarade snabbt med att förbjuda protesten genom att hänvisa till bland annat ”risk för störningar för allmänheten”. Macron menade att ”harmoni” väger över rätten att demonstrera.

Vi har alltid värnat rätten att protestera, men vi behöver harmoni och vi behöver mycket kollektiv välvilja, sade han till tidningen Ouest France.

Vid stadens gränser satte man därför upp poliskontroller för att kontrollera fordon som ville köra in i staden. Hundratals stoppades och flera fick även böter. Däremot tog sig andra in trots förbudet och andra valde att campa utanför stadens gränser.

Under lördagen fortsatte protesterna vid Champs Elysees både med fordon och till fots. Även medlemmar från gilets jaunes (gula västarna), som startades 2018 i protest mot bland annat de höjda bensinpriserna, medverkade tillsammans med ”Le convoi de la liberté” mot vaccinmandaten och de hårda coronarestriktionerna i landet, rapporterar den brittiska statskanalen BBC.

Inför protesterna rustade man upp ordentligt och satte in över 7000 poliser. Pansarfordon kunde ses köra in i stadskärnan och man var även utrustade med vattenkanoner.


Under lördagen kunde man se ett moln av tårgas över Champs Elysees som poliserna använde mot demonstranterna. 54 personer uppges vara arresterade. På sociala medier uppges människor ha blivit skadade i demonstrationen.

I Frankrike är polisen sedan tidigare känd för att bruka övervåld och särskilt i samband med gilets jaunes har det tidigare inkommit flera rapporter om polisbrutalitet, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

Under måndagen förväntas flera länders ”Freedom Convoy” samlas i Bryssel för en större demonstration från flera EU-länder. Dock har man även där förbjudit medborgare att protestera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend