Vild polisfest och förbud att filma polisbrutalitet skapar upprorsstämning i Frankrike

Coronarepressionen

publicerad 27 februari 2021
- av Sofie Persson
Gula västar protesterar mot fransk polis.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


13 560 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sedan protesterna med de gula västarna tog fart 2018 har fransmännen och polismyndigheten fått en allt mer ansträngd relation. Denna har ytterligare förvärrats under den gångna månaden efter att ny lagstiftning numera gör det förbjudet att filma poliser i Frankrike. Därtill har det väckt stor vrede efter att poliser själva avslöjats med att strunta helt i de extremt hårda restriktioner man beivrar i landet.

Frankrikes invånare och polismyndigheten har länge en knackigt förhållande. Sedan gilets jaunes, eller “de gula västarna” på svenska, började protestera mot president Macrons höjda bensinpriser 2018 har otaliga rapporter om polisbrutalitet kommit in. Under november 2018 till juli 2019 rapporterades över tusen skador mot gula västar som orsakats av polisen, enligt statistiksidan Statista. Flest inrapporterade fall gäller huvudskador.

Jérôme Rodrigues. Foto: Wikimedia Commons

 

Jérôme Rodrigues, en frontfigur i de gula västarna, blev blind på ena ögat i en polisattack 2019. Han anmälde händelsen och nu 2 år senare har två poliser också blivit åtalade för brutalitet. Den ena ska ha varit den som kastade den granat (för att kontrollera folkmassan) som fick honom att förlora synen. Den andra polisen som är åtalad ska ha orsakat en allvarlig benskada på en annan man, skriver Rfi.

 

Förbjudet att filma polisen

Anledningen till att de två poliserna kunde åtalas var att deras övergrepp filmades och att det därmed kunde beläggas att de agerat brutalt. Bland annat mot den bakgrunden skadades förhållandet mellan fransmännen och polisen ytterligare när en ny lag röstades fram i slutet på 2020 – som nu gör det förbjudet att filma polisen.

Det är polismyndigheten som krävt detta då de anser att deras säkerhet står på spel när videor av dem sprids på nätet. Inrikesminister Gérald Darmanin drev på frågan enligt egen utsago med anledning av att ”poliserna behöver utökat stöd”. Däremot ska man kunna filma och lägga ut med pixlade ansikten, enligt inrikesministern. Franska journalist- och advokatförbundet anser att detta inskränker yttrandefriheten. Till och med EU-kommissionen är kritisk till lagen.

Journalisten Emmanuel Vire på fackförbundet SNJ-CGT berättar att flera kameramän har fått sina kameror beslagtagna av polis, innan lagen ens hade tagits i bruk.

Polisen tillämpar alltså sina egna regler som går utanför lagens gränser, säger Vire.

Den kände människorättsadvokaten Arié Alimi är också orolig och menar att utan bevis så kan poliserna aldrig bli åtalade för brutalitet, som polisen som skadade Rodrigues blev. Bryter man mot lagen kan det betyda upp till ett års fängelse samt 45 000 euro i böter.

I januari 2021 protesterade tusentals fransmän mot den nya lagen samtidigt som polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna, något som bland annat Euronews rapporterade om.

 

Poliser hade vild fest och bröt mot restriktionerna

I Frankrike har coronarepressionen hunnit gå längre än i Sverige och fransmännen har fått utstå både karantän och utegångsförbud. I skrivande stund har de utegångsförbud från klockan 18.00 till 06.00 och måste bära mask om de lämnar sitt hem, oavsett om de är ute eller inne. Alla restauranger, muséer, biosalonger etcetera är stänga. Liksom i de flesta länder finns också krav på att hålla avstånd och att inte träffa för mycket människor.

En video som därefter började cirkulera på sociala medier med bilder från en vild fest på en polisstation, har mot denna bakgrund väckt stark anstöt hos många i den franska befolkningen, något som den brittiska liberala tidningen The Independent rapporterat om. Videon visar ett gäng poliser som dansar till ”Macarena”, något som innan corona knappast skulle varit kontroversiellt men som i dagsläget faktiskt innebär att polisen bryter mot lagen. De bär inga masker, är för många samlade, tillämpar inte av social distansering och är ute efter utegångsförbudet.

 

Polisens talesman har sagt att de poliser som var på festen kommer att straffas, men att man inte kommer att informera allmänheten om på vilket sätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!