Franska lantbrukare protesterar mot höjda priser

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 25 januari 2024
- av Sofie Persson
I staden Toulouse dumpade lantbrukare gödsel utanför stadshus som protest.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Franska lantbrukare har startat en omfattande protest mot nationell jordbrukspolitik och bland annat blockerat vägar i landet. Denna protest, som är en del av en större europeisk rörelse i bland annat Tyskland, växer i omfattning och kan komma att bli en av de mest betydande lantbrukarprotesterna någonsin.

I förra veckan protesterade man med nästan 400 traktorer och 1 000 lantbrukare i Toulouse mot den franska regeringens jordbrukspolitik. Protesterna riktades bland annat mot höjda skatter och ökade bränslekostnader, vilket lantbrukarna menar är ohållbart och pressar sektorn hårt. Som del av protesten blockerades vägar och dumpades högar med gödsel framför stadens byggnader, vilket symboliserar lantbrukarnas frustration och desperation.

Under tisdagen hade proteserna utökats i landet där traktorer blockerade vägar i flera städer och man kommer inte att häva blockeringarna förrän regeringen lyssnar på lantbrukarna.

Vi kommer inte att lyfta vägspärrarna så länge premiärministern inte gör mycket konkreta tillkännagivanden Tiden för prat är över, det behövs handling, säger Arnaud Gaillot, ordförande för fackföreningen Jeunes Agriculteurs (Unga jordbrukare), till Reuters.

Rörelsen kan växa

Frankrike är EU:s största jordbruksproducent där man producerar allt från kött, mejeriprodukter och vin. Frankrikes största jordbruksfack FNSEA har sagt att man övervägt att utöka protesterna till hela landet under kommande veckor, och att rörelsen nu accelererar.

Från och med idag, under hela veckan och så länge det behövs, kommer ett visst antal aktioner att organiseras, säger Arnaud Rousseau, chef för FNSEA.

Även i exempelvis Tyskland och Nederländerna har lantbrukare protesterat mot bland annat borttagna skattelättnader på diesel och andra höjda kostnader som hotar jordbruket. Gaillot menar att om regeringen inte lyssnar, kan detta komma att bli en av de största lantbrukarrörelser någonsin.

Jag tror att vi kan stå inför en stor jordbrukarrörelse om det inte finns några svar. Våra europeiska grannar, som vi har kontakt med, ringer till oss, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!