Författaren dog av lunginflammation – inte av coronaviruset

Falska Coronastatistiken

publicerad 16 december 2020
- av Markus Andersson
John le Carré avled i helgen - 89 år gammal.

När den brittiske författaren John le Carré avled i helgen rapporterade svenska och internationella medier att han dog av coronaviruset. Författarens familj dementerar dock detta och förklarar att 89-åringen avled i sviterna av en vanlig lunginflammation.

John le Carré eller David John Moore Cornwell som han egentligen hette var en av världens mest framgångsrika författare inom genren spionromaner och har bland annat skrivit Mullvaden (Tinker, Taylor, Soldier, Spy) som filmatiserats av Tomas Alfredsson och Spionen som kom in från kylan. I Storbritannien ses han som en av landets mest populära författare i modern tid.

Le Carré som blev 89 år dog i sviterna av en lunginflammation men både svenska och brittiska medier var snabbt ute innan dödsorsaken var känd och hävdade att författaren avlidit av coronaviruset. Först efter att hans agent och familj gått ut och deklarerat att han dog av lunginflammation och ingenting annat så kände sig medier som AP News, Omni och Daily Mail sig tvingade att korrigera sina artiklar och lägga in rättelser om dödsorsaken.


Annonser:


John la Carre har avlidit vid en ålder av 89 år. Det här fruktansvärda året har tagit en av våra litterära giganter och en humanitär själ”, twittrade den amerikanske författaren Stephen King efter att han nåtts av dödsbeskedet och på sociala medier har många andra författare också passat på att lämna hyllningar till le Carré.

Spionromansförfattaren lämnar efter sig sin fru och fyra söner.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.