Elon Musk: Coronatesterna ger falska utslag

Falska Coronastatistiken

publicerad 20 november 2020

Elon Musk kritiserar coronatesterna efter att han själv testat sig fyra gånger varav två gav negativt utslag och två gav positivt utslag. Detta trots att testet genomfördes samma dag av samma sköterska i samma maskin.

Coronatester är numera ett dagligt inslag i vår vardag, men fler och fler kritiserar testerna som opålitliga. En av dem är Elon Musk.

För att testa sig för coronaviruset används ett så kallat PCR-test som går ut på att analysera genetiskt material genom…


Fakta om testmetoderna som används för att spåra coronavirus

Foto: Madprime/CC0 1.0

Så kallade RT-PCR-tester är inriktade på att analysera genetiskt material och är en metod som i korthet går ut på att replikera en viss DNA-sekvens hundratusentals gånger - för att få fram tillräckligt många exemplar av sekvensen för att dessa ska kunna analyseras djupare. RT-PCR-metoden förespråkas av bland andra amerikanska hälsodepartementet och Världshälsoorganisationen.

Den andra typen av tester kallas för serologiska och letar efter specifika antikroppar som människokroppen har producerat för att bekämpa viruset. Om dessa antikroppar kan detekteras så testar patienten också positivt för coronaviruset. Denna typer av tester har använts i bland annat Kina och Singapore.

 


Liknande artiklar: