MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

1000 coronatester kan ha gett fel resultat

Falska Coronastatistiken

publicerad 21 november 2020
- av Markus Andersson
Coronatesterna har redan tidigare kritiserats för att inte fungera som de ska.

Omkring 1000 nya covid-prover i Stockholmsregionen har gett fel resultat till de testade – detta på grund av ”felaktigt provtagningsmaterial”. Testerna visade negativt trots att personerna kan ha varit smittade med viruset, konstaterar regionen.

– Det är allvarligt att materialet visade sig ha fel men samtidigt bra att det upptäcktes i kvalitetsgranskningarna som görs, säger chefläkare Elda Sparrelid.

De dysfunktionella proverna användes mellan den 26 oktober och 17 november vid nio olika drive in-teststationer i Stockholmsområdet och vid en granskning av PCR-testen så upptäckte man att felaktigt material använts för provtagningen.

Det har förekommit ett fel i en sändning av provtagningsmaterial som medfört en minskad känslighet vid analyserna av vissa prover. Provtagningsmaterialet har i första hand använts vid vissa provtagningsstationer men också hos vissa vårdgivare”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det handlar om cirka 1000 personer som berörts av felet och som testats under de tre veckorna, och dessa kan alltså inte lita på om provsvaren stämmer eller inte.

Större delen av dessa har fått besked om att de inte har påvisbar covid-19, men om materialet varit korrekt hade troligen fått besked om att de hade en pågående covid-19 infektion. De som ännu inte fått sitt provsvar kommer få svaret tekniskt fel istället”, skriver man vidare.

De berörda teststationerna är Lidl/Fruängen, Ekvallens ishall/Gustavsberg, Torvalla IP/Haninge, Gamla ambulanshallen/KS Solna, Segeltorpshallen/Segeltorp, Norrtälje, Eriksbergsskolan/Sollentuna, Södertälje IP och Stockholmsmässan/Älvsjö.

Det är heller inte första gången coronatesterna visar sig fungera mycket dåligt. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur tusentals svenskar tidigare har fått fel provresultat och i det fallet testat positivt trots att de inte burit på smittan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend