Fler mördade svarta efter Black Lives Matter

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 4 maj 2022
- av Isac Boman
BLM-aktivister med svart makt-näven.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


BLM-rörelsens omfattande kravaller och upplopp bedöms ha lett till fler mord på svarta amerikaner. Förklaringen antas vara att polisen på grund av nedskärningar, rädsla för att eskalera i situationer och rasismanklagelser inte vågar ingripa i brottslighet i lika hög utsträckning.

Daily Mail noterar att antalet mördade svarta amerikaner  enligt FBI:s statistik under 2020 ökade med hela 32 procent och att 9 941 afroamerikaner dödades jämfört med 7 484 året tidigare – en ökning med nästan 2 500 mord. Även antalet mördade vita amerikaner ökade från 5 787 till 7 043 mellan 2019 och 2020.

Hanna Meyer som arbetar för tankesmedjan The Manhattan Institute är övertygad om att de i BLM-kretsar ofta upprepade slagorden och kraven om att avskaffa eller sluta finansiera amerikansk polis är en av förklaringarna till att allt fler svarta nu mördas.

Hon menar att den allt mer utbredda och accepterade uppfattningen att polisen bör avskaffas i kombination med faktiska nedskärningar inom poliskåren har lett till att polisen minskat sin närvaro i områden med hög kriminalitet och med en hög andel svarta invånare – och att livet på många av de mördade afroamerikanerna i dessa områden hade kunnat ha räddats om polisnärvaron varit högre.

Enligt Meyer kunde man redan 2014 efter omfattande BLM-protester se hur antalet mord ökade och 2020, efter afroamerikanen George Floyds död under ett polisingripande, eskalerade situationen ytterligare, menar hon.

– Protesterna och upploppen i mitten av 2020 följde definitivt ett mönster av ökat våld som vi sett efter tidigare virala polisincidenter som Michael Browns eller Freddie Grays död… Det här mönstret har kallats för Ferguson-effekten, alltså att polisen drar sig tillbaka samtidigt som antalet våldsbrott hastigt ökar.

Hanna Meyer är kritisk till flera av de nyare reformerna inom rättsväsendet, bland annat i New York och Kalifornien där en stor andel av de som åtalas för grova brott numera släpps på fri fot innan rättegång istället för att häktas – något som i praktiken leder till att de kan fortsätta med sin kriminalitet.

Heather MacDonald, även hon från The Manhattan Institute, konstaterar att George Floyd och andra fall där afroamerikaner dött under polisingripandet nu används som en ursäkt för ett ”allmänt förakt mot lag och ordning som saknar motstycke i amerikansk historia”.

Enligt FBI är de farligaste städerna i USA också sådana med en mycket stor afroamerikansk befolkning, exempelvis Baltimore, Detroit och St. Louis. I Baltimore, där omkring 63 procent av befolkningen är svarta eller afroamerikaner, sker nästan tolv gånger fler mord per 100 000 invånare än i landet i övrigt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!