Kanye West stöttar White Lives Matter

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

publicerad 5 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Kanye West
Candace Owens och Kanye West med WLM-tröjor.

Den flerfaldigt prisbelönte rapstjärnan Kanye West fotograferades nyligen iklädd en tröja med texten “White Lives Matter” skriven på baksidan. Tilltaget skedde i samband med en modegala i Paris, där även den konservativa opinionsbildaren Candace Owens var iklädd en liknande kreation.

Wests ställningstagande har fått den hårt kritiserade och öppet antivita BLM-rörelsen att gå i taket.

Den amerikanska rapstjärnan är känd för att emellanåt skapa rubriker. Även denna gång gäller det den antivita rörelsen BLM, en rörelse West är öppet kritisk gentemot.

I måndags var West ett av dragplåstren vid modegalan YZY Season 9, i Paris. En gala för vilken han är medarrangör. Galan visade upp Yeezys nya kollektion och innehöll modeller som bland annat bar kläder prydda med texten “White Lives Matter”.

Kanye West anlände till galan iklädd en tröja med detta budskap tillsammans med bland andra Candace Owens.

–  Alla vet att Black Lives Matter är en bluff, kommenterade den 45-årige entreprenören West i ett sedermera raderat inlägg på Instagram.

Talesmän och anhängare till den hårt ansatta rörelsen BLM har, inte helt otippat, gått till attack mot Kanye West för att han öppet ger sitt stöd till våldsutsatta vita människor.

En av dessa BLM-supporters är Jaden Smith, son till skådespelarna Will och Jada Pinkett Smith, som inte tycktes klara av det självklara budskapet utan helt sonika avvek från galan.

Sanna ledare leder. Jag bryr mig inte om vem det är. Om jag inte känner budskapet sticker jag. Black Lives Matter, kommenterade Jaden det hela.

Kanye West tycks än så länge ta kritiken med ro och säger sig stå bakom WLM-budskapet till hundra procent.

Nya Dagbladet har vid ett flertal tillfällen skrivit om den våldsbejakande gruppen BLM och informerat om graverande uppgifter för rörelsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!