Journalist: FBI kan ha orkestrerat stormningen av Kapitolium

Protesterna vid Kapitolium

publicerad 24 juni 2021
- av Isac Boman

Den profilerade granskande journalisten Gleen Greenwald menar att det är sannolikt att FBI var involverat vid ockupationen av Kapitolium och pekar på att polismyndigheten även tidigare har en lång tradition av att infiltrera och manipulera rörelser man upplever som ett hot.

Greenwald menar att det enda skälet för någon att kalla en eventuell FBI-inblandning i händelserna vid Kapitolium den 6 januari för en ”galen konspirationsteori” är att denne antingen är helt ignorant angående FBI:s arbetssätt eller att denne medvetet ljuger för att tysta ner teorin.

I en intervju med Tucker Carlson på Fox News konstaterar Greenwald att FBI har för vana att rikta in sig på människor som man bedömer kan manipuleras och pekar på hur den federala polismyndigheten tidigare försökt övertala amerikaner med muslimsk bakgrund att ansluta sig till planer som skapats och finansierats av FBI.

Enligt Greenwald tjänar FBI mycket på detta eftersom man sedan kan säga att man har stoppat en terrorattack – trots att de själva varit involverade. Han menar vidare att det är helt säkert att FBI skickat in informatörer och agenter i högergrupperingen Proud Boys och andra nationalistiska grupper.

– Den absoluta majoriteten av gångerna som du hört FBI applådera sig själva för att ha stoppat inhemska terrorplaner har i själva verket varit planer som de själva styrt över och dirigerat med informatörer och agenter av exakt den typen vi med säkerhet vet att de har satt in hos Proud Boys och Three-Percenters, konstaterar han.

De två ovan nämnda grupperna anklagas av FBI för att ligga bakom händelserna vid Kapitolium, men enligt Greenwald är det sannolikt att det var polismyndigheten själva som orkestrerade stormningen.

Enligt journalisten ”avgudade” amerikanska liberaler FBI och CIA under Trump-eran och man tog därför automatiskt deras sida av rädsla för att förlora väljare. Han pekar även på att de flesta stora nyhetsorganisationer i landet har före detta agenter eller underrättelsepersonal anställda eller åtminstone frekvent bjuder in FBI för att föra fram sitt narrativ för tittarna och läsarna.

– Under Trumpåren blev CIA och FBI allt mer populära bland amerikanska liberaler. De dyrkade FBI och CIA för de såg dem som en sköld mot Trump, förklarar han och menar att några kritiska frågor i princip aldrig ställs av massmedierna angående denna eller andra händelser. Istället har FBI fått fritt spelrum att utan invändningar föra fram sin version.

Greenwald konstaterar att journalisterna borde ha fokuserat mer på att ta reda på om FBI verkligen talar sanning och lyfter fram kritik mot polismyndighetens skrupelfria arbetssätt. Han lyfter även fram ”Operation Mockingbird” och uppmanar tittarna att läsa på om denna för att se hur underrättelsetjänsten gått tillväga för att använda nyhetsmedierna för att sprida propaganda och missnöje under Kalla kriget och han detta fortgår även i dagens läge.

– Så om du är en amerikan som undrar vilken förkunskap och inblandning FBI hade i händelserna den 6 januari? Om du går och lyssnar på de här nätverken så kommer du att matas med lögner för de enda personer de frågar är människor som tjänar dessa myndigheter och som arbetar med att sprida desinformation, dundrar han.

Fakta: Glenn Greenwald

Glenn Greenwald är en av få journalister inom traditionella mediakanaler som tidigt riktat frän kritik mot västerlandets utveckling till ett massövervakningssamhälle. 2013 var han först med att gå ut med Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska statens massövervakningsapparat, vilket fram tills dess hade avfärdats av mainstreammedia som en "konspirationsteori".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!