Kaos, kriminalitet och krigsherrestyre i ockuperad zon i Seattle

Våldsbejakande svart makt-rörelsen

Den 8 juni upprättade anarkister och andra vänsterextrema element en ockuperad zon i en stadsdel i Seattle, en dryg vecka efter att raskravallerna efter George Floyds dödsfall tog fart. Trots kaoset har de lokala myndigheterna dock valt att inte ingripa.

publicerad 16 juni 2020
- av Isac Boman

Den ockuperade zonen Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) består av sex kvarter och en stadspark och ockupanterna beskriver området som en frizon från polisen och saknar officiella ledare. Polisen som tidigare fanns i området har lämnat stadsdelen. Sedan stadsdelen övertogs hunnit inkomma rapporter om våldtäkter, väpnade rån och godtyckligt våld, en rappare som gjort sig till en lokal krigsherre över zonen, kristna predikanter som misshandlas och hemlösa som stulit ockupanternas mat.

Ockupanterna har också publicerat en längre kravlista med hela 30 punkter som man förväntar sig att de styrande ska uppfylla innan området eventuellt ges tillbaka. Det handlar bland annat om att stadens polis och rättsväsende ska avskaffas och att gränspolisen slutar verka i staden, att fångar friges, att man slutar bygga fängelser och att nya rättegångar hålls för alla icke-vita som sitter i fängelse för våldsamma brott. Den nya juryn som ska döma dessa måste vara medlemmar från deras eget samhälle, menar man.

Vi kräver avkriminalisering av alla typer av protester och amnesti för protesterande generellt, men särskilt de som varit inblandade i vad som beskrivs som George Floyd-upproret mot den terroristcell som tidigare ockuperade området som är känt som Seattles polismyndighet”, skriver man i sin kravlista.

Alla fångar som sitter fängslade för att ha gjort motstånd vid arrestering ska också frisläppas och fångar ska också ha rätt att rösta. I övrigt vill man också avskaffa fängelsestraffet som sådant, istället ska särskilda program inrättas för att få de kriminella på bättre tankar och sluta med sitt brottsliga leverne.

Vidare kräver man att de pengar som hittills gått till polisen istället ska gå till tjänster och stöd för illegala invandrare, utbildning och gratis boende för människor i staden.

Ett annat krav är att sjukhus måste anställa svarta läkare och man kräver också att boende i staden ”stolt” måste stödja butiker och restauranger som ägs av svarta människor. Även undervisningen ska ändras i grunden och fokusera på svart och annan utomeuropeisk historia. Samtliga monument med kopplingar till sydstaterna ska också tas bort.

Tills dessa och betydligt fler krav har uppfyllts så kommer Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) att förbli ockuperat, hotar man.

Foto: David Longdon/CC BY-NC-SA 2.0
Skylt vid den ockuperade zonen i Seattle.

 

Att en central stadsdel i en amerikansk miljonstad ockuperats av svarta gäng och vänsterextremister har förstås väckt bestörtning från republikanskt håll. President Donald Trump har krävt att den demokratiske guvernören Jay Inslee omedelbart agerar för att ta tillbaka och få kontroll över sin stad.

Den radikale vänsterguvernören @JayInslee och borgmästaren i Seattle blir utmanade och manipulerade på en nivå vårt stolta land aldrig har sett förut. Ta tillbaka er stad NU, om ni inte gör det så kommer jag att göra det. Det här är ingen lek. De här fula anarkisterna måste stoppas genast, agera snabbt!”, skrev presidenten och konstaterade samtidigt att inhemska terrorister har tagit över Seattle.

Vänsterliberal media har samtidigt valt att tona ner händelserna i Seattle, antingen genom att lägga locket på eller genom att hylla ockupationen snarare än med en ambition att rapportera neutralt om vad som händer i staden. Kritiker menar att det handlar om att liberal media vill ge en sansad och positiv bild av BLM-rörelsen och att det i detta narrativ då inte passar in att rapportera om att en hel stadsdel tagits över av gäng och vänsterextremister. Istället gynnar det deras agenda att ignorera händelserna.

Guvernören Jay Inslee har mött massiv kritik för sin brist på handling och påstådda inkompetens efter att han under en presskonferens hävdade att han inte ens kände till att delar av Seattle ”brutit sig loss” från samhället och ockuperats. Detta trots att blockader satts upp och beväpnade gängmedlemmar patrullerar CHAZ och kontrollerar vem som kommer in och ut.

– Jag vill inte kommentera det. Jag har inte hört något om det från någon seriös källa, hävdade guvernören, men skrev senare i ett inlägg på Twitter att även om ockupationen är olaglig så är den förhållandevis fredlig och ”fundamentalt amerikansk”. Några åtgärder för att stoppa den var han vid tidpunkten inte intresserad av att vidta.

Seattles borgmästare Jenny Durkan har valt att gå ännu längre och aktivt försvara ockupationen av den stad hon är vald att styra. Hon beskriver de vänsterextremister och svarta gäng som ockuperat hennes stad som ”patrioter” och menar att Trumps förslag att skicka in federala trupper för att ta tillbaka staden bryter mot konstitutionen och skulle vara olagliga.

– Lagliga samlingar för att uttrycka sina grundlagsskyddade rättigheter och kräva att vi gör bättre som samhälle och skapar verklig jämlikhet för färgade samhällen är inte terrorism, det är patriotism, menar Durkan och förklarar vidare att man kommer göra allt vad man kan för att de ”fredliga protesterna” ska kunna fortgå. Någon lösning eller plan för hur de ockuperade kvarteren ska kunna återgå till stadens kontroll eller om någon sådan målsättning ens finns framgick dock inte.

Ironiskt nog har den anarkistiska ockuperade zonen CHAZ själva beväpnade vakter som patrullerar, barrikader och tydliga strikta gränser där människor måste visa legitimation för att få komma in, och kan nekas inträde om man inte upplevs dela ockupanternas värderingar mycket av det som de själva påstår sig vara motståndare till.

Det har gått så långt att en lokal rappare Raz Simone har pekats ut som en lokal krigsherre som styr över den ockuperade zonen. Simone och hans medhjälpare ska patrullera området beväpnade med automatvapen och attackera människor som de tycker bete sig illa.

– Till skillnad från polisen så finns det inga konsekvenser, ingen disciplin, det är bara våld, konstaterar en användare som delat Youtube-klippet.

faksimil/Youtube
Raz Simone.

 

Den självutnämnde ledaren Raz Simone har dessutom anklagats för att vara en sällsynt opassande representant för den ockuperade zonen och dess påstådda progressiva ideal. Han har nämligen pekats ut som en sexualförbrytare och kvinnomisshandlare, även om det är oklart om just de anklagelserna faktiskt har någon grund.

Att starta ett nytt ”land” och driva det är dock ingen enkel sak, har det visat sig. En vänsterextrem ockupant har på sociala medier vädjat om hjälp efter att hemlösa som de bjudit in stulit all deras mat redan efter någon dag. I sin vädjan ber hon särskilt om sojaprodukter, frukt och andra veganska substitut så att grundarna av frizonen slipper svälta.

Trots sin allvarliga framtoning och sin långa kravlista verkar lokala myndigheter ändå inte se CHAZ som något allvarligare hot än att de har valt att bistå med städning och portabla toaletter i frizonen. Exakt varför ockupanterna själva inte är kapabla att städa upp efter sig är oklart.

Även om den ockuperade zonen bara är sex kvarter stor så har de kriminella gängen redan börjat terrorisera lokala handlare och företag. Enligt Seattle-polisen har det inkommit flera rapporter om att handlarna måste betala ”avgifter” till gängen om de vill fortsätta verka i området, något polisen beskriver som utpressning.

Vad som händer med de affärsinnehavare som väljer att inte betala denna avgift är oklart, men polisen uppmanar alla brottsoffer att kontakta dem. En problematisk omständighet i sammanhanget är att den lokala polisstationen har övergivits och att området som tidigare beskrivits vaktas av maskerade män med vapen. Det bedöms därför som tveksamt att brottsoffer i det ockuperade området överhuvudtaget kan få någon polisiär hjälp.

Trakasserier mot kristna har också dokumenterats i CHAZ. Ett videoklipp där vänsterextremister brottar ner och håller fast en gatupredikant som skriker att vänsterextremisterna håller på att kväva honom har fått stor spridning ett scenario som kan för tankarna till bilderna av fallet George Floyd och bakgrunden till hela BLM-kravallerna.

Trots att myndigheterna har förlorat kontroll över stadsdelen och många rapporter om brottslighet och kaos har nått dem så har man än så länge valt att inte agera för att upplösa ockupationen.

– Vi försöker få igång en dialog så att vi kan fundera ut ett sätt att lösa det här utan att det drabbar medborgarna och de företag som verkar i området, förklarar en talesperson för polisen.

Samtidigt erkänner polisen att man har fått in rapporter om allt ifrån våldtäkter, väpnade rån och allehanda våldsbrott utan att kunna utreda dem eller hjälpa offren, varför bilden av en laglös zon förstärks.

Konventionell massmedia i Sverige, som annars har haft ett extremt stort fokus på BLM-rörelsen och USA, har hitintills i stort valt att ignorera nyheten om det ockuperade Seattle och den vänsterextrema frizonen. Expressen har återpublicerat ett kort klipp från vänsterliberala CNN om hur ”demonstranterna kört bort polisen” men i övrigt har tystnaden varit närmast total – i kontrast till den massiva massmediala rapporteringen av BLM-kravallernas initiala skede.

Vad som händer med Capitol Hill Autonomous Zone och om president Trump står bakom sitt löfte att skicka in federala trupper för att återställa ordningen återstår att se. Klart är att den anarkistiska utopin tycks ha fler än ett problem att brottas med under tiden.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.