Amerikanske underrättelsechefen: “Labbläcka enda trovärdiga förklaringen till covid-19”

Coronavirusets spridning

publicerad 21 april 2023
- av Isac Boman
Underättelsechefen John Ratcliffe menar att han är övertygad om att covid-19 läckte från Wuhan-laboratoriet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s förre nationelle underrättelsechef John Ratcliffe menar nu att teorin om att covid-19 läckt från ett laboratorium i kinesiska Wuhan är ”den enda förklaringen som trovärdigt stöds av våra underrättelser, av vetenskap och av sunt förnuft”.

– Min välgrundade bedömning som en person med lika mycket tillgång som någon annan till vår regerings underrättelser … har varit och fortsätter att vara att ett läckage från ett laboratorium är den enda förklaring som har trovärdigt stöd av våra underrättelser, av vetenskapen och av sunt förnuft, sade Ratcliffe till representanthusets “underkommitté för covidpandemin”.

Ratcliffe beskriver listan på bevis och underrättelser som tyder på en labbläcka som ”lång, övertygande och till och med överväldigande” och menar att den överträffar de belägg som finns för att viruset har ett naturligt ursprung.

Ratcliffe, som var högste chef för USA:s federala underrättelsegemenskap under Donald Trump, har vid flertalet tillfällen anklagat Kinas styrande kommunistparti för att ha orkestrerat ”en massiv mörkläggning” vad gäller dess roll och ansvar i coronakrisen. Han har bland annat sagt att Kina ”gjort stora ansträngningar” för att dölja sanningen.

Avfärdades som konspirationsteori

Den kinesiska ledningen ska bland annat ha beordrat destruktionen av medicinska tester, prover och data, ägnat sig åt att skrämma vittnen till tystnad eller få dessa att ”försvinna” samt fått journalister att ljuga och till och med förmått de ”globala hälsoauktoriteterna att sprida propaganda”.

Det kan också noteras att en rapport, som släpptes av Kansas senator Roger Marshall under måndagen, på ett liknande sätt anklagar den kinesiska regeringen och menar att covid kan ha startat genom två separata labbläckor i samband med ”riskabel” kinesisk forskning.

Ratcliffe konstaterar att det i USA länge var mycket svårt att få människor att lyssna på teorin om en labbläcka och att allt sådant prat tidigare avfärdats som ”konspirationsteorier” av såväl makthavare som massmedia och även censurerats som teori på sociala medier. Den amerikanske smittskyddschefen Anthony Fauci, som också var Vita husets högste medicinska rådgivare, pekas ut som en av de som var mest drivande i att avfärda labbläcks-teorin och stämpla förespråkare av denna som konspirationsteoretiker.

– De här företrädarna och forskarna visste att covid kunde ha sitt ursprung i ett labb. De visste att forskning som finansierats av den amerikanska regeringen kan ha resulterat i en labbläcka och de visste att om sådan forskning var en del av covids ursprung kunde de själva riskera professionell och personlig förödmjukelse, förklarade David Feith, tidigare högt uppsatt chef vid utrikesdepartementet.

– Dessa tjänstemän och forskare samarbetade bevisligen för att övertyga regeringen om att inte undersöka covids ursprung.

Noteras kan i sammanhanget att det redan efter visselblåsaren Judy Mikovits avslöjanden under våren 2020 kunde bekräftas att Fauci, genom hälsoinstitutionen NIAID, varit en nyckelperson för att bistå med amerikansk finansiering till ett coronavirusprojekt vid Wuhanlaboratoriet, något som fortfarande dock sällan nämns i den bredare offentliga diskussionen i USA.

Geopolitik spekuleras ligga bakom

Enligt de amerikanska källorna menar man också att det ska ha framkommit uppgifter som tyder på att covid-utbrottet kan ha skett genom en första labbläcka så tidigt som i oktober 2019. Läckan under hösten 2019 ska ha hållits dold för omvärlden, men det politiska styret i Kina ska redan då ha börjat utveckla ett vaccin, hävdas det.

Även om många som följt debatten och händelseutvecklingen kring covid-19 ända sedan virusutbrottet spekulerat i att covid-19 skapats av människor, är vissa samtidigt fundersamma kring varför amerikanska makthavare först nu uppvisar någon form av intresse av att utkräva ansvar. Kritiker pekar på att den allt mer hårdföra amerikanska retoriken i frågan bland annat sammanfaller med att de kinesisk-amerikanska relationerna försämrats och blivit mer ansträngda av geopolitiska skäl.

Avfärdades som "konspirationsteori"

Teorin om att coronaviruset började spridas efter en läcka i ett laboratorium avfärdades inledningsvis som en konspirationsteori av vansinniga personer – och censurerades bland annat mot den bakgrunden på sociala medier. I Sverige publicerade exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap studien ”Covid-19 och konspirationsteorier” där man bland annat hävdade att uppfattningar om att covid-19 skapades i ett laboratorium ”kopplades tidigt till det som är ett kännetecken för konspirationsteorier, nämligen att skuldbelägga och peka ut syndabockar”. Även Bonnierkoncernens populärvetenskapliga tidskrift Illustrerad Vetenskap deklarerade tidigt att det var ”fejkade nyheter” att påstå att coronaviruset skapats i ett labb och förklarade att forskare var "tvärsäkra" på att viruset uppstått på naturlig väg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!