Amerikansk delstat stämmer Kina för coronavirusets spridning

Coronavirusets spridning

publicerad 24 april 2020
- av Markus Andersson

Delstaten Missouri meddelar att man stämmer den kinesiska regeringen för en bristande hantering av coronaviruset som orsakat stora ekonomiska skador för staten.

I stämningsansökan anklagar delstatens justitieminister Eric Schmitt den kinesiska regimen för att ha gjort mycket lite för att stoppa virusets spridning. Han hävdar att de ekonomiska skadorna som detta vållat Missouri ligger på tiotals miljarder dollar, pengar som han menar att kineserna nu måste betala.

Stämningsansökan är riktad mot den kinesiska regeringen, det styrande kinesiska kommunistpartiet och andra kinesiska myndigheter och myndighetspersoner.

– Här i Missouri är virusets effekter väldigt verkliga – tusentals har blivit smittade och många har dött. Familjer har separerats från döende älskade, småföretag stänger ner och de som lever från lön till lön har svårt att sätta mat på bordet, argumenterade Schmitt.

Schmitt anser också att den kinesiska regeringen ljög för världen om faran med viruset och hur smittsamt det var. Han pekar på att regimen tystade visselblåsare och överlag inte gjorde tillräckligt för att begränsa spridningen. Detta, menar Schmitt, är någonting de måste hållas ansvariga för.

Enligt experter är det i praktiken meningslöst att stämma utländska regeringar för deras agerande i amerikanska domstolar, och särskilt svårt om de påstådda handlingarna inte har ägt rum i USA. Vissa anklagar därför Missouris initiativ för framförallt att vara ett PR-stunt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.