Coronavirusets spridning

Amerikansk delstat stämmer Kina för coronavirusets spridning

Delstaten Missouri meddelar att man stämmer den kinesiska regeringen för en bristande hantering av coronaviruset som orsakat stora ekonomiska skador för staten.

I stämningsansökan anklagar delstatens justitieminister Eric Schmitt den kinesiska regimen för att ha gjort mycket lite för att stoppa virusets spridning. Han hävdar att de ekonomiska skadorna som detta vållat Missouri ligger på tiotals miljarder dollar, pengar som han menar att kineserna nu måste betala.
Stämningsansökan är riktad mot den kinesiska regeringen, det styrande kinesiska kommunistpartiet och andra kinesiska myndigheter och myndighetspersoner.

– Här i Missouri är virusets effekter väldigt verkliga – tusentals har blivit smittade och många har dött. Familjer har separerats från döende älskade, småföretag stänger ner och de som lever från lön till lön har svårt att sätta mat på bordet, argumenterade Schmitt.

Schmitt anser också att den kinesiska regeringen ljög för världen om faran med viruset och hur smittsamt det var. Han pekar på att regimen tystade visselblåsare och överlag inte gjorde tillräckligt för att begränsa spridningen. Detta, menar Schmitt, är någonting de måste hållas ansvariga för.

Enligt experter är det i praktiken meningslöst att stämma utländska regeringar för deras agerande i amerikanska domstolar, och särskilt svårt om de påstådda handlingarna inte har ägt rum i USA. Vissa anklagar därför Missouris initiativ för framförallt att vara ett PR-stunt.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!