Färre insekter i Norge

Den biologiska mångfalden

publicerad 7 maj 2024
- av Sofie Persson
20 000 arter oberverades och forskarna noterade en 14-procentig årlig minskning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet insekter i Norge har minskat de senaste fyra åren, visar nya mätningar. Forskarna är dock osäkra på om det handlar om en ren tillfällighet eller om det är en del i en större trend i landet.

Det var under 2017 som man i Tyskland publicerade data som visade att 75 procent av landets insekter försvunnit. Efter det planerades liknande forskning i Norge, som påbörjades 2020 genom Norsk institutt for miljøforskning. Institutet har satt ut fällor i hela landet där man observerat fler än 20 000 arter, men man kan också konstatera en tydlig nedgång. Insekterna har minskat med cirka 14 procent per år.

Under de fyra år som vi har studerat antalet insekter har vi sett en nedgång i alla de områden som vi har analyserat, säger forskaren Jens Åström till norska statskanalen NRK.

Forskarna menar dock att det är för tidigt att säga om det är en djupgående trend eller slumpmässiga variationer, eftersom fyra år är en relativt kort tid.

När vi talar om förändringar inom ett par år har det förmodligen mycket med vädret att göra, säger Åström. Det här är förmodligen en relativt slumpmässig trend. Men vi vet inte.

“Naturligtvis oroade”

Tomas Holmern, seniorrådgivare på Miljødirektoratet i Norge, som beställt forskningen om insekterna är oroad över resultaten eftersom han menar att vädret kan komma att bli mer extremt.

Vi är naturligtvis oroade över de negativa konsekvenser som detta kommer att få, säger han.

En nyligen publicerad nederländsk studie visade att insektspollinerande växter minskat markant sedan 1930-talet, något man även där tror beror på minskat antalet insekter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!