Tillsynen av kärnkraften brister

publicerad 16 oktober 2017
Forsmarks kärnkraftverk är ett av Sveriges tre kärnkraftverk

Svenska Dagbladet skriver om Riksrevisionens rapport. Av den framgår att anslag inte används och såväl planering som uppföljning haltar.

Åtgärder utlovas både av ansvarig minister och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Riksrevisionens granskning motiveras av skärpta säkerhetskrav på kärnkraften till följd av Fukushima-katastrofen och en ökad risk för terrorattacker och intrång.

Av rapporten framgår att SSM inte fullt ut har använt de anslag som man fått. Miljöminister Karolina Skog (MP) har fullt förtroende för SSM och dess ledning och miljöministern delar myndighetens bild av att det varit svårt att bedöma tillsynsbehoven på senare tid.

Två kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn har tagits ur bruk på senare år, vilket innebär att Sverige har åtta reaktorer kvar. För dörren står även beslutad avveckling av två av fyra reaktorer i Ringhals 2019-2020. Om drygt två år kommer Sverige att ha sex reaktorer: Forsmark 1, 2 och 3, Oskarshamn 3 samt Ringhals 3 och 4.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.