På vems sida står skolmedicinen? – del 4

Lars Berns fjärde krönika i sin serie om skolmedicinen.

publicerad 6 september 2017

Skolmedicinen har sakta men säkert kommit till insikt om att flertalet av våra vanliga metabola sjukdomar och ålderskrämpor initieras av inflammationer. Dessa är i vid bemärkelse kroppens immunologiska reaktion på faktorer som uppfattas som farliga. Det är en del av den komplexa reaktion från blodet som uppkommer då vävnader utsätts för skada. Skadan kan orsakas av främmande organismer som trängt in i vävnaden, förgiftning, mekanisk åverkan eller främmande irriterande ämnen. Inflammationen är kroppens åtgärd för att få bort de störande faktorerna och påbörja läkningsprocessen.

Det är viktigt att förstå att inflammation inte i sig måste innebära att det förekommer en…Lars Bern är en svensk teknologie doktor, företagsledare, författare och samhällsdebattör. Han är ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet som är minoritetsdelägare i SvD, av Kungl. Ingenjörsvetenskaps- akademien sedan 1988 och Etikkollegiet.

Han har bland annat författat boken Varför försvinner våra kronjuveler? : dikeskörningar i svensk industri och driver opinionssajten Anthropocene

 


Liknande artiklar: