MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Ovaccinerade inte välkomna på Dreamhack

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 21 september 2021
- av Markus Andersson

För deltagare på Dreamhack Winter blir det nu obligatoriskt att visa upp ett intyg som visar att de låtit injicera sig med covidvaccin. Personer yngre än 16 år eller som har särskilda medicinska skäl måste istället testa sig när de anländer till eventet.

Drygt 3000 besökare väntas till tredagarsfestivalen Dreamhack Winter den 25 november – vilket är betydligt färre besökare än vad som vanligtvis besöker datorfestivalen. På grund av coronarestriktionerna två år sedan man senast arrangerade Dreamhack.

Nu är det alltså dags igen, men årets upplaga av eventet blir en annorlunda sådan. Man har nämligen infört ett vaccinkrav på sina besökare som innebär att alla deltagare över 16 år måste visa upp ett vaccinationsintyg. Personer som har starka medicinska skäl för att inte vaccinera sig får istället betala 149 kronor för att testa sig vid ankomst och för personer under 16 så ”ingår” coronatesterna i biljettpriset, skriver Sweclockers.

På forum och sociala grupper för datorintresserade är kritiken mycket hård mot beslutet att bannlysa icke vaccinerade från eventet, delvis mot bakgrund av att vaccinationerna allmänt påstås vara frivilliga och delvis för att det kan bidra till en riktning mot medicinsk apartheid i Sverige.

Hoppas alla bojkottar dem oavsett om man är vaccinerad eller inte. Diskriminering på grund av vaccinationsstatus är inte OK”, skriver bland annat användaren Ronnylov på Sweclockers forum.

Andra användare menar att de inte vill injicera sig med ett experimentellt vaccin och att de inte heller känner sig trygga i att en privat aktör som Dreamhack tar del av deras medicinska historik.

Varför är det så svårt att förstå att vissa personer inte vill vaccinera sig? Själv är jag fullt vaccinerad nu men förstår till 100 procent varför man inte vill av olika anledningar. Vaccinet har inte funnits ute länge, vi har ingen som helst koll på långtidsbieffekter från vaccinet”, kommenterar användaren Fatmajk.

I ett mejl till Nya Dagbladet undviker DreamHack att svara på kritiken att man bidrar till framväxten av ett apartheidliknande samhälle i Sverige, utan menar att man bara försöker vara lyhörda inför myndigheternas råd – inte bara från Folkhälsomyndigheten utan även från WHO.

DreamHack fortsätter följa råden från lokala hälsomyndigheter, Världshälsoorganisationen och Folkhälsomyndigheten angående effektiva covid-åtgärder. Säkerheten för vår personal och våra deltagare är alltid vår högsta prioritet. Vår målsättning är att fortsätta erbjuda fantastiska upplevelser på våra event”, skriver man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend