Montana förbjuder TikTok

publicerad 19 maj 2023
- av Sofie Persson
Greg Gianforte menar att TikTok är farligt för amerikaner.

Montana blir första delstat i USA att förbjuda appen TikTok i en ny lag. Beslutet motiveras med att man vill skydda medborgarnas “personliga, privata och känsliga uppgifter” från det kinesiska kommunistpartiet.

I mars i år förbjöds användande av appen TikTok på mobiler som används inom amerikanska myndigheter, detta efter att man gjort en säkerhetsgranskning av appen och kommit fram till att det finns risk att myndighetsdata kan komma ut.

Det var också i mars som TikTok-chefen Shou Zi Chew ställdes inför USA:s representanthus för att vittna angående anklagelser gällande att man bland annat tillåtit det kinesiska kommunistpartiet att komma åt amerikansk användardata genom appen. Under närmare fem timmar frågades Chew ut av kommittén, men trots sitt förnekande till anklagelserna var amerikanerna inte helt nöjda med vittnesmålet.

Vidare har Biden-administrationen hotat att förbjuda appen helt i USA om inte de kinesiska ägarna säljer sina andelar, något den tidigare presidenten Donald Trump var på väg att göra redan 2020. Däremot ändrade han sig och lät Microsoft förhandla om att köpa appens amerikanska verksamhet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu har delstaten Montana antagit ett nytt lagförslag som innebär ett totalförbud att använda appen. Anledningen är att man vill skydda medborgarnas “personliga, privata och känsliga uppgifter från det kinesiska kommunistpartiet”.

Det kinesiska kommunistpartiet använder TikTok för att spionera på amerikaner, kränka deras integritet och samla in deras personliga, privata och känsliga information, vilket är väldokumenterat, säger Montanas guvernör Greg Gianforte i ett pressmeddelande.

TikTok svarade på det nya lagförslaget med att anklaga staten för att “kränka” Montanas medborgares rättigheter genom första tillägget till USA:s konstitution genom att “olagligt” förbjuda appen. TikTok låter meddela att de kommer att kämpa för att “försvara rättigheterna för våra användare i och utanför Montana”, enligt The Guardian.

Den nya lagen förbjuder nedladdningar av TikTok i delstaten och bötfäller varje “enhet”, det vill säga en appbutik eller TikTok, med 10 000 dollar per dag för varje tillfälle någon “erbjuds möjligheten” att få tillgång till plattformen eller ladda ner appen. Påföljderna gäller inte för användare. Lagen kommer att träda i kraft i januari 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!