Donald Trump ville förbjuda Tiktok – låter Microsoft köpa det istället

publicerad 5 augusti 2020
- av Sofie Persson

I fredags meddelade Donald Trump att den kinesiska appen Tiktok kommer att förbjudas i USA. Nu har han istället gått med på att låta Microsoft förhandla om att köpa appens amerikanska verksamhet.

Videodelningsappen Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, är en mycket populär app bland barn och unga över hela världen. Appen har tidigare bannlysts i Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverktyg av den kinesiska diktaturen. Nu vill president Donald Trump gå en liknande väg.

Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA, sa Trump i fredags.

Bakgrunden ska ha varit liknande som i Indien, att Trump har en oro över att den kinesiska regeringen ska samla in personuppgifter genom appen.

Nyligen antogs också ett lagförslag som ska förhindra federalt anställda från att använda Tiktok på sina jobbtelefoner. Lagförslaget kommer att tas upp för omröstning i senaten.

Microsoft har tidigare visat intresse för att köpa Tiktoks amerikanska verksamhet, vilket motsvarar cirka 30 procent av bolaget, vilket Trump först sa nej till, men nu verkar han alltså ha ändrat sig.

I måndags meddelade Trump att han pratat med Microsofts vd Satya Nadella och att det inte spelade någon större roll vilket företag som köper Tiktok, så länge det är ”ett stort företag, ett säkert företag, ett väldigt amerikanskt företag”.

Enligt uppgifter till Reuters har Trump gett Microsoft fram till den 15 september på sig att förhandla fram ett avtal med Tiktoks ägarbolag Bytedance. Om det inte skett då kommer Tiktok att förbjudas.

Microsoft bekräftar samtalet med Donald Trump och meddelar att man är ”beredd att fortsätta diskussionerna om att utforska ett köp av Tiktok i USA”. Enligt Reuters skulle ett köp även innefatta verksamheten i Kanada, Australien och Nya Zeeland.


 

Tiktok, även känt som Douyin i Kina, är en social media-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av ByteDance, och är nu en ledande plattform för korta videor.

Tiktok har drygt 80 miljoner användare per månad i USA och hundratals miljoner fler i resten av världen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.