TikTok-chef ska vittna inför USA:s representanthus

publicerad 31 januari 2023
- av Sofie Persson
TikTok-chefen Shou Zi Chew vid World Economic Forums årliga möte 2020.

I mars ställs TikTok-chefen Shou Zi Chew inför kommittén för energi och handel vid USA:s representanthus för att vittna om bland annat plattformens konsumentintegritet, dess inverkan på barn och relation till det kinesiska kommunistpartiet.

Vittnesmålet är en del av kommitténs insatser att ifrågasätta techjättarnas handlingar eftersom man menar att de blivit en ”destruktiv kraft” i det amerikanska samhället.

Kommittén menar att TikTok, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, medvetet tillåtit det kinesiska kommunistpartiet att komma åt amerikansk användardata. Eftersom appen också används främst av barn och yngre finns det också farhågor kring huruvida barns integritet skyddas.

Amerikaner förtjänar att veta hur dessa åtgärder påverkar deras integritet och datasäkerhet, samt vilka åtgärder TikTok vidtar för att skydda våra barn både online och offline. Vi har klargjort vår oro med TikTok. Det är nu dags att fortsätta kommitténs ansträngningar att hålla techjättarna ansvariga genom att ta TikTok inför kommittén för att ge fullständiga och ärliga svar till befolkningen”, skriver kommittén.

En talesman för TikTok menar att man ser Chews vittnesmål som en möjlighet att berätta om sina säkerhetsplaner samt klargöra att det “inte finns någon sanning” i att TikToks användardata kan vara tillgängliga för det kinesiska kommunistpartiet, enligt The Hill.

Chew kommer att vittna inför kommittén den 23 mars i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!