FRA spionerar på Ryssland åt USA

Försvarets Radioanstalt (FRA) är en ledande partner till USA:s säkerhetstjänst NSA. Enligt nyligen läckta dokument hjälper FRA sin amerikanska motsvarighet med att spionera och förse dem med uppgifter om Ryssland genom spioneri.

publicerad 5 december 2013

FRA:s övervakning av ryska toppledare ger NSA unik och värdefull information. Amerikanerna betonar att uppgifterna från FRA är unika och inte kan fås på något annat sätt, avslöjar SVT som tagit del av visselblåsaren Edward Snowdens dokument.

Har en ledande roll
I ett dokument framgår det tydligt att FRA har en ledande roll i signalspaning mot Ryssland. Rollen FRA har är av så stor vikt för NSA att de är väldigt tacksamma.

“Tack Sverige för det fortsatta arbetet med det ryska målet, och betona den primära roll som FRA spelar som en ledande partner för att arbeta mot Ryssland, inklusive den ryska ledningen”, står det i ett NSA-dokument.

Uppdrag Gransknings reportrar har i sitt avslöjande samarbetat med Snowdenjournalisten Glenn Greenwald, från Rio de Janeiro i Brasilien.

“Låter väldigt smickrande”
SVT konfronterade FRA om uppgifterna.

– Det låter ju väldigt smickrande. Men tyvärr, den typen av uppgifter kan jag inte kommentera, sa Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

SVT: Finns det någon annan myndighet eller instans utanför Sverige som kan ge uppdrag åt FRA?

Vi arbetar bara för svenska myndigheter men vi kan ha en internationell samverkan för att bättre kunna utföra de inriktningar som vi har från våra svenska uppdragsgivare.

Sverige lade i somras in sitt veto mot att EU skulle utreda huruvida NSA hade spionerat på EU:s ledare och politiker.

“Snowden kan vara ryskt verk”
Riksdagsledamoten Allan Widman (FP) lägger fram en annorlunda teori om Edward Snowdens avslöjanden. Widman lyfter fram konspirationsteorin att Edward Snowden kan vara skapad av Ryssland för att tjäna deras intressen.

Man kan inte blunda för att Edward Snowden kan vara ett verk ifrån den ryska regimen, säger Widman till Expressen och försvarar FRA:s agerande.

– Jag vet inte om vi är unika, jag är inte beredd att köpa allt som sägs i medier, men det jag vet är att inget land är självförsörjande när det gäller underrättelseverksamhet i dag. Vi har samarbete mellan demokratiska länder och det är i överensstämmelse med svensk lag.

 

 

Läs även:
FRA utfrågas om NSA:s övervakning
”FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!