EU utreder inte USA-spionage – efter svenskt veto

Det kommer inte att tillsättas någon EU-utredning som ska utreda om att USA spionerat på EU. Det står klart efter att Sverige och Storbritannien lagt in veto mot att låta spionerisamtal komma på agendan när EU och USA ska träffas.

publicerad 6 juli 2013
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) stod på sig och lyckades hindra EU från att utreda om man blivit övervakade av USA.

Samtalen, som inleds i Washington på måndagen, kommer nu att begränsas till integritetsfrågor. Storbritannien, tillsammans med Sverige, var det enda landet som lade in veto mot att låta EU tillsätta två arbetsgrupper som skulle utreda USA:s spionage mot EU, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Enligt Dagens Nyheter ska anledningen vara att båda länderna anser att förhandlingar om spioneri och avlyssning inte ska hanteras av EU-kommissionen. Sådana frågor ingår inte i EU-samarbetet, menar man.

Istället kommer endast en arbetsgrupp från EU att utreda programmet Prism – som den amerikanska säkerhetstjänsten NSA använt för att övervaka mängder av privat internet- och telefontrafik från medborgare över hela jordklotet.

Edward Snowden, som publicerat mängder av material från NSA som bevisar att myndigheten spionerar på medborgare, har tidigare anklagat Storbritannien för att samarbeta med den amerikanska säkerhetsmyndigheten. Han har även sagt att den brittiska säkerhetsmyndigheten GCHQ är “värre än NSA” på att övervaka internettrafik.

Enligt källor till The Guardian ska Litauens regering, som nu tagit över ordförandeskapet för EU, kontaktat Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) och förmått honom att ändra sig. Bildt stod dock på sig och det svensk-brittiska vetot stoppar nu EU från att utreda om man blivit avlyssnade av USA.

– Vi väljer att inte kommentera de här uppgifterna över huvud taget, säger Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga till Aftonbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!