Coronavirusets spridning

Facebook förbjuder teorier om 5G och coronakrisen

Den sociala mediejätten Facebook har lovat vidta ”aggressiva åtgärder” för att få bort alternativa teorier om coronaviruset på plattformen. En av de teorier man förbjuder att diskutera är huruvida utbyggnaden av 5G-nätet haft en påverkan på viruskrisen.

I takt med att coronaviruset har spritt sig över världen har också en mängd alternativa förklaringsmodeller till virusets uppkomst och spridning lyfts fram på Facebook. En av de mer spridda är teorier som anknyter till att 5G-nätet antingen orsakat eller påverkar spridningen av viruset, eller att symptom från coronavirus överlappar och sammanblandas med symptom som kan härröras av andra bakomliggande orsaker inklusive exponering av 5G. Även Youtube verkar följa i samma fotspår och har bland annat raderat en mycket uppmärksammad intervju på temat med den brittiske författaren David Icke på London Real som på bara några dagar fått 7 miljoner visningar.
I Storbritannien uppges aktivister nu ha saboterat 5G-master i landet, och vissa menar att det är detta som ligger till grund för Facebooks censur. Klart är åtminstone att varken Youtube eller Facebook vill att dylika teorier tas upp och båda jättarna lovar att radera sådana inlägg för att förhindra diskussion om ämnet på deras plattformar. Det är dock oklart om förbudet mot vad man benämner som desinformation specifikt gäller just 5G-relaterade teorier eller om även andra alternativa teorier kring viruset som går emot myndigheternas officiella bild kommer att omfattas av de censoriska åtgärderna.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!