WHO besöker Wuhan – utesluter inte att coronaviruset skapats i laboratorium

publicerad 4 februari 2021
- av Isac Boman

Världshälsoorganisationens projektgrupp i kinesiska Wuhan utesluter inte att coronaviruset kan ha skapats i ett laboratorium. Det menar läkaren Peter Daszak som själv är på plats och avslöjar att man tagit del av stora mängder data som ”ingen har sett förut”.

Nya Dagbladet rapporterade i maj förra året om att den medicinske professorn Nikolai Petrovsky på basen av sin analys av coronaviruset uttryckt misstanke om att det är skapat i ett laboratorium – bland annat för dess ovanliga egenskaper i hur det smittar mellan olika människor jämfört med hos andra arter.

– Vi upptäckte att covid-19-viruset var sällsynt välanpassat för att binda sig till mänskliga celler, konstaterade han då och efterlyste att virusets ursprung bör utredas mycket noggrannt.


Annonser:


Ungefär samtidigt kom molekylärbiologen och forskaren Judy Mikovits med graverande avslöjanden när hon i dokumentären ”Plandemic” berättade om hur den amerikanske smittskyddschefen Anthony Fauci själv haft kopplingar till laboratoriet vid Wuhans virologiska institut och via den amerikanska myndigheten National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) givit detta miljontals dollar i ekonomiskt stöd för att forska just på coronavirus hos fladdermöss och hur smittan kan föras vidare till människor.

Det som tidigare mestadels avfärdats som vansinniga konspirationsteorier och falska nyheter verkar nu vara något som Världshälsoorganisationen undersöker närmare. Enligt Sky News har WHO:s utsända besökt marknader i området, tagit prover i marken och talat med lokalbefolkningen – och samtidigt också besökt det laboratorium i Wuhan som anklagats för att vara SARS-CoV-2-virusets ursprung.

Anthony Fauci längst till höger i ett möte med vaccinlobbyisten Bill Gates. Foto: National Institutes of Health/CC BY-NC 2.0

 

Enligt Peter Daszak nekar de kinesiska forskarna till att ha någonting att göra med skapandet av coronaviruset, men han hävdar att man kommer att utreda saken och ställa relevanta frågor.

– Om datan pekar på någon hypotes så följer vi datan. Vi följer bevisen vart det än leder oss, hävdar han.

Daszak berättar vidare att man kommer att fråga ut ett stort antal personer i Wuhan, bland annat de som samlat in prover från marken vid marknaderna och som sedan testade positivt. Han hoppas själv att den information som kommer fram kan hjälpa till att klarlägga hur viruset egentligen kom till.

– De delar med sig av data som vi inte har sett tidigare – som ingen har sett tidigare. De talar med oss öppet om alla möjliga vägar att gå och det känns som att vi verkligen kommer någonstans, säger han och syftar på kommunikationen med de kinesiska forskarna.

– Vi är väl medvetna om hypotesen att ett laboratorium potentiellt varit involverad i detta (att skapa viruset) och vi kommer definitivt att ställa frågor kring alla nyckelaspekter hos Wuhans virologiska institut.

Mot bakgrund bland annat av WHO:s nära samarbete med ultraglobalister och profilerade vaccinlobbyister under coronakrisen som exempelvis Bill Gates finns en utbredd skepsis mot organisationens förehavanden – något som bland annat föranledde USA att lämna WHO under Donald Trump. Daszak understryker dock att undersökningen ifråga ska göras med ett ”öppet sinne” och att man är beredda att pröva alla ledtrådar och möjligheter för att nå svar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.