MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

EU i ny uppgörelse om “vaccinpass” – vill ha medicinsk apartheid från och med 1 juli

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 21 maj 2021
- av Markus Andersson
Europaparlamentets ordförande David Sassoli, Portugals premiärminister António Costa och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Företrädare för Europaparlamentet och EU:s medlemsländer har nu slagit fast att man kommer att försöka införa det tilltänkta systemet för medicinsk apartheid i Europa. Målsättningen att villkora medborgerliga fri- och rättigheter i EU med digitala vaccinationspass, som även ska innehålla information om personlig sjukdomshistorik, ska enligt planen börja implementeras på befolkningen redan från och med den 1 juli.

AFP rapporterar att företrädare för EU:s medlemsländer och EU-parlamentet nått en ”överenskommelse” om passen och att dessa ska börja gälla i unionen redan den 1 juli – alltså om bara en dryg månad.

I korthet har makthavarna kommit fram till att medborgare i EU:s 27 medlemsländer ska kunna beviljas ett så kallat digitalt ”grönt intyg” där inte bara deras vaccinationsstatus listas utan också information om deras sjukdomshistorik och om de har testat positivt eller negativt för viruset.

Ett viktigt steg mot omstarten av den fria rörligheten så säkert som möjligt”, twittrar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Alla är dock inte lika imponerade av EU-politikernas planer och på Twitter får Kyriakides omfattande kritik från EU-medborgare som för fram att man aldrig gått med på att dela med sig av sin medicinska information till politiker och andra makthavare.

Era nazister! Det här bryter mot de mänskliga rättigheterna om fri rörlighet. Det här kommer inte att sluta väl för EU”, skriver användaren reaposhi.

Det här är tyranni”, skriver en annan och påpekar att det knappast kan kallas för fri rörlighet för boende inom EU om det krävs digitala vaccincertifikat för att kunna resa.

 

Ovaccinerade ska portas från unionen

AFP rapporterar att EU samtidigt beslutat sig för att öppna upp för inresor till unionen – dock undantaget personer som av olika skäl inte kunnat eller valt att inte covidvaccinera sig som även i fortsättningen ska stängas ute från den europeiska unionen.

Även i detta fall är kommentarerna hårda på Twitter.

Du sköna nya värld… Hur kunde det gå så fel att folk blev så beroende av läkemedelsjättarna?” frågar sig en användare.

För ett år sedan raderade Facebook och Twitter den här typen av inlägg eftersom det ansågs vara konspirationsteorier och falska inlägg”, påpekar en annan.

Andra är mer positivt inställda och menar att det är ”på tiden” och ”härligt” att vaccinerade kan börja resa igen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend