Efter 5G-nobben – nu hotar Kina Sverige

Kritiserade 5G-utbyggnaden

publicerad 22 oktober 2020
- av Markus Andersson
Huawei får inte delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

Den svenska Post- och telestyrelsen har tillsammans med Säpo och Försvarsmakten beslutat sig för att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE inte får delta i byggandet av det hårt kritiserade svenska 5G-nätet av säkerhetsskäl. Beskedet togs inte emot väl av den kinesiska regimen och nu ”varnar” man Sverige för att svenska företag i Kina kan komma att drabbas negativt om beslutet inte ”korrigeras”.

I ett uttalande säger Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att Sverige bör ”anamma en neutral attityd och korrigera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina”.

I ett pressmeddelande skriver Post – och telestyrelsen (PTS) att Tre, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom har godkänts som budgivare för att bygga ut 3,5 Ghz- och 2,3 GHz-banden till 5G-nätet. Auktionen kommer att inledas den 10 november och pågå i ungefär tio dagar.


Annonser:


Förutom en formell prövning av att ansökningarna är kompletta och korrekta har en förhandsprövning genomförts i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, i enlighet med den nya lagstiftning som trädde i kraft 1 januari 2020. Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet”, skriver man vidare.

Man förklarar sedan att man tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen kommit fram till att ingen nyinstallation och implementering av ”centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden” får genomföras med produkter från Huawei eller ZTE. De produkter från företagen som eventuellt redan används ska dessutom avvecklas senast den 1 januari 2025.

Om centrala funktioner är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige. Detta ska vara genomfört senast den 1 januari 2025”, skriver man också.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.