IT/Övervakning

Efter 5G-nobben – nu hotar Kina Sverige

Huawei får inte delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

Den svenska Post- och telestyrelsen har tillsammans med Säpo och Försvarsmakten beslutat sig för att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE inte får delta i byggandet av det hårt kritiserade svenska 5G-nätet av säkerhetsskäl. Beskedet togs inte emot väl av den kinesiska regimen och nu ”varnar” man Sverige för att svenska företag i Kina kan komma att drabbas negativt om beslutet inte “korrigeras”.

I ett uttalande säger Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att Sverige bör ”anamma en neutral attityd och korrigera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina”.
I ett pressmeddelande skriver Post – och telestyrelsen (PTS) att Tre, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom har godkänts som budgivare för att bygga ut 3,5 Ghz- och 2,3 GHz-banden till 5G-nätet. Auktionen kommer att inledas den 10 november och pågå i ungefär tio dagar.

Förutom en formell prövning av att ansökningarna är kompletta och korrekta har en förhandsprövning genomförts i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, i enlighet med den nya lagstiftning som trädde i kraft 1 januari 2020. Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet”, skriver man vidare.

Man förklarar sedan att man tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen kommit fram till att ingen nyinstallation och implementering av ”centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden” får genomföras med produkter från Huawei eller ZTE. De produkter från företagen som eventuellt redan används ska dessutom avvecklas senast den 1 januari 2025.

Om centrala funktioner är beroende av personal eller funktioner som är placerade i utlandet ska sådana beroenden avvecklas och, om nödvändigt, ersättas med funktioner eller personal placerade i Sverige. Detta ska vara genomfört senast den 1 januari 2025”, skriver man också.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • 5G
  • Huawei
  • Kina
  • ZTE