Kritiserade 5G-utbyggnaden

Efter 5G-nobben – nu hotar Kina Sverige

publicerad 22 oktober 2020
Huawei får inte delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.

Den svenska Post- och telestyrelsen har tillsammans med Säpo och Försvarsmakten beslutat sig för att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE inte får delta i byggandet av det hårt kritiserade svenska 5G-nätet av säkerhetsskäl. Beskedet togs inte emot väl av den kinesiska regimen och nu ”varnar” man Sverige för att svenska företag i Kina kan komma att drabbas negativt om beslutet inte ”korrigeras”.

I ett uttalande säger Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet att Sverige bör ”anamma en neutral attityd och korrigera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina”.

I ett pressmeddelande skriver Post – och telestyrelsen (PTS) att Tre, Tele2 och Telenor, Telia Sverige och Teracom har godkänts som budgivare för att bygga ut 3,5 Ghz- och 2,3 GHz-banden till 5G-nätet. Auktionen kommer att inledas den 10 november och pågå i ungefär tio dagar.
Förutom en formell prövning av att ansökningarna är kompletta och korrekta har en förhandsprövning genomförts i samråd med…


 


Liknande artiklar: