Corona-app avslöjas med integritets- och säkerhetsbrister

Coronavirusets spridning

publicerad 20 april 2020
- av Markus Andersson
Den norska appen Smittestopp har allvarliga brister.

Appen Smittestopp ska varna norrmännen om de kommer i kontakt med coronasmittade. Nu varnar dock experter för att appen har allvarliga säkerhetsbrister och exempelvis kan konstatera om en noterat smittad person befinner sig i sin bostad eller inte.

Appen används av minst en miljon norrmän, varav flera höga politiker i landet. Ett sådant exempel är landets försvarsminister Frank Bakke-Jensen som tidigt gick ut i sociala medier och deklarerade att han skulle använda applikationen. Så gjorde även premiärministern Erna Solberg och landets hälsominister.

Datorutvecklaren Hallvard Nygård har dock lyckats visa för Verdens Gang att appen mycket enkelt kan användas för att övervaka och spåra människor. Han har själv utvecklat ett spårningsprogram till sin mobiltelefon som avlyssnar de signaler som Smittestopp skickar ut.

– Detta kan användas för att övervaka människor. Min applikation på telefonen kan se vilka mobiler nära mig som har installerat Smittestopp. Vi måste vara ganska nära varandra eftersom det går över bluetooth, men det har en intervall på kanske upp till tio meter, säger han och fortsätter förklara att en mobil med spårningsprogrammet kan placeras nära en persons hus för att avgöra om hon eller han är hemma eller inte.

Nygård påpekar också att kommersiella aktörer kan utnyttja appen för att få reda på om en person med appen installerad gått in i deras butiker. Han menar att det är fullt möjligt att hitta en säkrare lösning där användarens identifikationskod inte är densamma hela tiden.

Appens säkerhetsbrister och möjligheter att övervaka och spåra användare noterades redan av expertgruppen som utvärderade appen den 9 april. Ändå används den fortfarande och de allvarliga bristerna har ännu inte åtgärdats. Till VG hävdar dock utvecklaren Simula att de känner till problemet och menar att det snart kommer att åtgärdas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.