Coronavirusets spridning

Corona-app avslöjas med integritets- och säkerhetsbrister

Den norska appen Smittestopp har allvarliga brister.

Appen Smittestopp ska varna norrmännen om de kommer i kontakt med coronasmittade. Nu varnar dock experter för att appen har allvarliga säkerhetsbrister och exempelvis kan konstatera om en noterat smittad person befinner sig i sin bostad eller inte.

Appen används av minst en miljon norrmän, varav flera höga politiker i landet. Ett sådant exempel är landets försvarsminister Frank Bakke-Jensen som tidigt gick ut i sociala medier och deklarerade att han skulle använda applikationen. Så gjorde även premiärministern Erna Solberg och landets hälsominister.
Datorutvecklaren Hallvard Nygård har dock lyckats visa för Verdens Gang att appen mycket enkelt kan användas för att övervaka och spåra människor. Han har själv utvecklat ett spårningsprogram till sin mobiltelefon som avlyssnar de signaler som Smittestopp skickar ut.

– Detta kan användas för att övervaka människor. Min applikation på telefonen kan se vilka mobiler nära mig som har installerat Smittestopp. Vi måste vara ganska nära varandra eftersom det går över bluetooth, men det har en intervall på kanske upp till tio meter, säger han och fortsätter förklara att en mobil med spårningsprogrammet kan placeras nära en persons hus för att avgöra om hon eller han är hemma eller inte.

Nygård påpekar också att kommersiella aktörer kan utnyttja appen för att få reda på om en person med appen installerad gått in i deras butiker. Han menar att det är fullt möjligt att hitta en säkrare lösning där användarens identifikationskod inte är densamma hela tiden.

Appens säkerhetsbrister och möjligheter att övervaka och spåra användare noterades redan av expertgruppen som utvärderade appen den 9 april. Ändå används den fortfarande och de allvarliga bristerna har ännu inte åtgärdats. Till VG hävdar dock utvecklaren Simula att de känner till problemet och menar att det snart kommer att åtgärdas.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!