Var femte svensk tillfrågad av chefen om vaccinering

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 15 december 2021
- av Sofie Persson

Som anställd har man ingen skyldighet att informera sin chef om huruvida man låtit sig injiceras med covidvaccin eller inte. Trots detta har var femte svensk blivit tillfrågad av sin chef om saken. Nästan 40 procent av Sveriges arbetsgivare uppger att man kommer att kräva covidvaccin av sina anställda, visar nya undersökningar.

I två nya undersökningar inom arbetslivet har ManpowerGroup tittat på bland annat arbetsgivares inställning till covidvaccin samt även hur det ser ut för anställda. I oktober svarade 2 798 personer som är anställda, studerande, egenföretagande eller arbetssökande på undersökningen och där visade det sig att var femte svensk fått frågan om man är covidvaccinerad eller inte från sin chef.

Som anställd har man idag ingen skyldighet att informera sin chef huruvida man är vaccinerad eller inte, konstaterar Mikael Jansson vd på ManpowerGroup Sverige.

I dessa tider hamnar förstås vaccinationsfrågan högt upp på agendan och många medarbetare undrar vad som gäller. Det är inte olagligt för arbetsgivaren att fråga om vaccinering, men som medarbetare har man heller ingen skyldighet att svara, säger Jansson.

Däremot visade också undersökningen att de flesta känner sig trygga på sin arbetsplats och inte oroade sig särskilt för eventuell smittspridning. 68 procent uppgav att de kände sig trygga varav 26 procent kände sig väldigt trygga. 22 procent svarade att de kände sig lite eller mycket otrygga.

I undersökningen svarade även 902 arbetsgivare på frågor gällande krav på vaccinering för sina anställda. Där svarade 39 procent av cheferna att man kommer att kräva bevis på dubbelvaccinering från sina anställda – även om det fortfarande är högst oklart om det är juridiskt gångbart vid sidan av etiska aspekter. 31 procent svarade att man kommer att uppmana till att låta injicera sig, men inte kräva det. 28 procent menar att de inte kommer att kräva någon form av vaccinationsbevis, utan att det är upp till individen att själv avgöra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.