Våldtäktsutredningen mot Julian Assange läggs ner

publicerad 19 november 2019
- av Isac Boman

Nio år efter att en förundersökning i Sverige om våldtäkt mot Wikileaksgrundaren Julian Assange första gången inleddes läggs den nu återigen nu ner. Det meddelar åklagaren under en pressträff på tisdagseftermiddagen.

Jag gör bedömningen att bevisningen inte håller för ett åtal, säger Eva-Marie Persson som är vice överåklagare.

Julian Assange misstänktes för våldtäkt mot en kvinna i samband med ett Sverigebesök 2010. Sju år senare skulle utredningen läggas ned, efter att den dåvarande åklagaren kommit till slutsatsen att det inte var möjligt att komma längre i utredningen.

I april i år greps Assange av brittisk polis och fördes ut från Ecuadors ambassad i London, där han hade suttit inlåst sedan 2012 på flykt från brittiskt såväl som svenskt och amerikanskt rättsväsende. I samband med detta återupptog Åklagarmyndigheten förundersökningen som nu ännu en gång läggs ner.

Beslutet att lägga ner förundersökningen har mognat under hösten och efter en lång process, det har inte fallerat på målsägandens berättelse utan på stödbevisningen, avslutar Persson.

Den kvarstående brottsrubriceringen som är ”misstänkt våldtäkt” preskriberas i augusti 2020.

2006 grundade Julian Assange visselblåsar-plattformen Wikileaks, som bland annat läckt ut omfattande dokumentation av amerikanska krigsförbrytelser i Irak. USA begär att Assange på grund av detta ska utlämnas för konspiration mot landets säkerhet samt för att ha påverkat det amerikanska presidentvalet 2016 genom ytterligare läckor som var till nackdel för Hillary Clintons kampanj.

Sedan april har han suttit i brittiskt fängelse för att ”upprepade gånger brutit mot internationella konventioner” och ”brutit mot villkoren för sin asyl”.

 


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!