Tegnell om ”Omikron”: ”Samma strategi som tidigare”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 2 december 2021
- av Sofie Persson

Omikronvarianten har konstaterats i Sverige men Anders Tegnell kommer inte att förändra sin coronastrategi på grund av det. Han anser bland annat att det inte finns några tecken på att den ger allvarligare symtom.
Det handlar fortfarande om samma sjukdom.

Skrämselbudskap om den nya virusvarianten Omikron har den senaste tiden basunerats ut i mainstreammedia. Världshälsoorganisationen gick nyligen ut och uppmanade alla länder att påskynda massvaccinationsprogrammen av ”utsatta grupper” på grund av den nya varianten, något som Nya Dagbladet rapporterade om – trots att man erkänt att man inte längre kan säga om covidvaccin kan stoppa smitta eller inte. Det är också oklart om den nya varianten faktiskt gör människor sjukare.

I Sverige kommer det dock inte att bli några större förändringar och statsepidemiolog Anders Tegnell tror att tidigare åtgärder räcker mer än väl även mot Omikronvarianten.


Annonser:


Det handlar fortfarande om samma sjukdom. Vi har all anledning att tro att de åtgärder vi vidtagit tidigare kommer att fungera även mot denna variant, säger Tegnell till AFP.

Däremot tror Tegnell att det blir en ”andra våg”, men eftersom många är vaccinerade kommer det inte att belasta sjukvården särskilt mycket menar han.

Det kommer med största sannolikhet att bli en (ny) våg, men den här gången är den stora skillnaden att vi har en så stor andel av vår befolkning vaccinerade, så vi tror att trycket på sjukvården kommer att bli mycket mindre.

Orosmomentet enligt Tegnell är
huruvida det nuvarande covidvaccinet faktiskt skyddar mot den nya varianten, men han konstaterar också att det inte finns någon data i nuläget som tyder på att varianten ger svårare sjukdom.

I vilken grad vaccinet skyddar mot den nya varianten är kanske vårt främsta orosmoln. Det finns inga tecken än så länge på att det ger en allvarligare sjukdom än de tidigare varianterna, säger han.

I Sverige finns det i nuläget tre officiellt konstaterade fall av Omikronvarianten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.