Ännu en coronavariant rapporteras – hårdare repression väntas

Coronarepressionen

publicerad 29 november 2021
- av Isac Boman
Polis försöker stoppa en grundlagsenlig demonstration mot coronapolitiken i Stockholm i mars.

[wordpay_hide_paywall]

En ny coronavirusvariant som går under beteckningen ”Omikron” har präglat mainstreammediernas rapportering under de senaste dagarna. Trots att det är högst oklart om den leder till allvarligare sjukdomstillstånd än övriga varianter har coronapolitiken som förväntat redan hårdnat i flera länder där medborgerliga fri- och rättigheter sedan tidigare är kraftigt ansatta.

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Adhanom Ghebreyesus erkände nyligen i ett samtal med Brasiliens president Jair Bolsonaro att man inte längre har ståndpunkten att covidvaccinerna hjälper för att stoppa covid-19. Trots detta uppmanar WHO sina 194 medlemsländer att påskynda massvaccinationsprogrammen av ”utsatta grupper” ytterligare efter att den nya varianten upptäckts.

Man menar också att denna mutation troligen kommer att sprida sig internationellt och att detta innebär en ”väldigt hög global risk” med ”allvarliga konsekvenser”, enligt Reuters.

– Omikron har ett aldrig tidigare skådat antal spikmutationer, varav några är oroande på grund av deras potentiella inverkan på pandemins utveckling. Den övergripande globala risken relaterad till den nya varianten omikron bedöms som mycket hög, säger en talesman för WHO.

Samtidigt medger man att man faktiskt inte vet om den nya varianten gör människor sjukare än de många tidigare virusvarianter som förekommit, eller om den ens är mer smittsam. Några dödsfall som orsakats av Omikron har i skrivande stund inte registrerats – men även om viruset inte ens leder till dödsfall eller allvarlig sjukdom utgör den ändå ett allvarligt hot, enligt WHO.

– Ökande antal fall, oavsett förändring i allvarlighetsgrad, kan ställa överväldigande krav på sjukvården och leda till ökad dödlighet.

”Upptäckten” av virusvarianten har fått flera länder att agera i panik. Bland annat Filippinerna låter meddela att man ska vaccinera nio miljoner människor på tre dagar – med start under måndagen. Dessutom ska landets säkerhetsstyrkor ”hjälpa till” med den storskaliga insatsen. Noteras kan att varianten ännu inte ens har påträffats i landet.

– Det är bättre att vara förberedd på omikronvarianten, menar den filippinske vaccinchefen Carlito Galvez.

Man väljer också att fortsatt stänga gränserna för resenärer från andra länder – gränser som annars skulle ha öppnats upp för så kallade ”fullvaccinerade” under onsdagen.

Japan är ett annat av många länder där den politiska repressionen skärps – mindre än en månad efter att de lättats. Resenärer från Sydafrika och åtta andra länder har tvingats till en tio dagar lång karantän för att besöka landet och nu införs liknande tvångsåtgärder även för inresande från andra länder.

Australien meddelar att man kommer att fortsätta hålla gränserna stängda i minst två veckor till – trots att man sagt att man ska öppna dessa i veckan. För att komma in i Indien måste man nu genomföra obligatoriska tester.

Under de närmaste dagarna bedöms det också sannolikt att repressionen kommer att hårdna ytterligare även i en mängd övriga europeiska länder, bedömer experter.

Joacim Rocklöv som är professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet går så långt som att säga att han tror att coronavirusvarianter kommer att vara kvar i ”decennier” – men utvecklar inte om detta också innebär att medborgarnas fri- och rättigheter behöver inskränkas under hela denna tidsperiod.

– Det kommer att ta många många år innan det har lugnat ner sig helt, det tror jag, och det beror på att vi har så olika lägen i olika delar av världen, sedan tappar vaccinen effekt över tid, hävdar överläkaren Björn Olsen.

I Storbritannien blir det från och med tisdagen återigen obligatoriskt att bära mask i såväl butiker som kollektivtrafik – även för dem som tidigare tagit de kritiserade vaccinen. Den som bryter mot masktvånget riskerar böter på 200 pund första gången – en summa som sedan fördubblas för varje gång man vägrar bära maskerna.

Den utbredda tröttheten över coronapolitiken tar sig samtidigt uttryck i att många kommentatorer reagerat på att den nya variantens benämning ”Omicron” är ett anagram för ”Moronic” – engelska för ”mentalt efterbliven” eller ”idiotisk”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!