Sjukhus hyr in kylcontainrar – ska förvara tusen lik

Coronavirusets spridning

publicerad 26 mars 2020
- av Per Nordin

Utanför Karolinska sjukhuset i Huddinge finns det nu kyl- och fryscontainrar som hyrts in och kan användas för att förvara liken av uppemot tusen avlidna svenska coronapatienter.

Enligt Fria Tider används containrarna vanligtvis för att förvara och lagra mat, men har hyrts in och ställts utanför sjukhusets infektionsklinik i händelse av att fler människor avlider i sviterna av viruset än vad krematorier och liknande snabbt klarar av att hantera.

En källa på sjukhuset säger till Fria Tider att det uttalade syftet är att förvara lik och att de sex containrarna som finns på plats kan förvara nästan tusen döda om det skulle behövas. Källan berättar också att personalen har fått instruktioner att lägga avlidna patienter i dubbla liksäckar innan de läggs in i containrarna för att undvika smittorisken. Källan säger även att man tilldelats en ”mycket stor” mängd liksäckar.

En annan sak som sticker ut är att temperaturen i containrarna är så låg som -22 grader, att jämföra med fem plusgrader som är vanligt i bårhus. Detta skulle kunna tolkas som att man räknar med att behöva ha liken i containrarna under en längre tid då begravningsbyråer och krematorier förväntas få mycket att göra.

Det stämmer att Region Stockholm, Regionala särskilda sjukvårdsledningen som en del av planeringen kring covid-19, för ett extra ordinärt läge, har beställt extra bårhuskapacitet i kylcontainrar. Dessa är för närvarande placerade vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge” skriver en tjänsteman vid region Stockholms presstjänst.

Även hemvärnet har höjt beredskapen i Stockholm och ska kunna sättas in inom sex timmar vid behov, då de ska vara utrustade med skyddsmask och proviant för 24 timmar. Enligt vidare uppgifter till Fria Tider ska det handla om förberedelser inför att Stockholm eventuellt sätts i karantän.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!