S-politiker vill “spika igen bostaden” för ovaccinerade

Coronarepressionen

publicerad 26 januari 2022
- av Jan Sundstedt
Anita Hedqvist tv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Anita Hedqvist, socialdemokratisk politiker och huvudman i Södra Dalarnas Sparbank, skriver i ett uppmärksammat inlägg på Facebook att ovaccinerade borde behandlas som pestsmittade och skickas till en öde ö eller få sina bostäder igenspikade.

– Det har väl brunnit i huvudet på henne, säger partikollegan Göran Hoffman.

I den hårdföra diktaturen Kina började myndigheterna låsa in människor i sina lägenheter och svetsa igen lägenhetsportar i områden där man bedömde att det fanns stor risk för smittspridning – ett agerande som väckte bestörtning globalt och som sågs som ett tydligt exempel där statsmakten visar obefintlig hänsyn till mänskliga fri- och rättigheter.

Det finns dock även svenska politiker som förespråkar denna typ av extrema totalitära åtgärder – exempelvis Anna Hedqvist (S) som är ledamot i kommunfullmäktige i Hedemora, ersättare i Bildningsnämnden och huvudman i Södra Dalarnas Sparbank.

Socialdemokraten menar att svenskar som inte vaccinerat sig ska behandlas som pestsmittade och att dessa antingen borde skickas till en öde ö eller stängas in i sina hem och få bostäderna igenspikade.

På 17-hundratalet spikade folk igen hus med pestsmittade av rädsla för att de skulle sprida smittan. De fick ligga och svälta ihjäl. Borde vara likadant för ovaccinerade. Idag har alla människor vatten inne och kör dit nödproviant och spika igen deras bostad”, skriver hon i ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Foto: faksimil/Youtube

 

Det hätska utspelet har dock blivit föremål för skarp kritik även inom det egna partiet. Göran Hoffman (S), ordförande för Hedemora Arbetarekommun, tar i Dalarnas Tidningar avstånd från sin partikollega, kallar inlägget för ”jättedumt”, och berättar också att han sagt till henne att radera delar av inlägget.

– Det har väl brunnit i huvudet på henne över dem som inte vaccinerar sig mot covid, kommenterar han och medger samtidigt att han inte vet om Hedqvist faktiskt är av uppfattningen att ovaccinerade ska få sina bostäder igenspikade.

– Det har ingenting med sossarna att göra utan det är hennes privata Facebooksida. Jag har också en personlig åsikt kring de som inte vaccinerar sig och tycker inte att det är bra, men att vi ska spika igen deras hus kanske är att ta i lite, fortsätter han.

Anita Hedqvist själv påstår att inlägget ska ses som ett svar till en person som var kritisk till att vårdpersonal måste ta injektionerna och att hon ”retat sig” på dem som anser att det är en rättighet för vårdpersonal att bestämma själva om de ska vaccinera sig eller inte.

– Det var mer ett svar till en människa som jag tyckte var oförskämd och då var väl jag oförskämd tillbaka. Det är väl ingen som tror att man kan spika igen något hus, utan avsikten var väl att de ska hålla sig hemma i sitt eget hus om de inte vill vaccinera sig. De behöver inte vara ute bland folk, hävdar Anita Hedqvist.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!