Professor vill se mer coronarädsla

Coronarepressionen

publicerad 12 november 2020
- av Markus Andersson
Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Uno Wennerberg, professor i teoretisk biologi, hävdar att tusentals svenskar kan dö av coronaviruset innan massvaccinationerna har dragit igång. Han är heller inte nöjd med att svenskarna verkar ha tröttnat på den alarmistiska rapporteringen och uppmanar svenskarna att bli räddare för viruset än vad man är idag.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur global statistik visar på att coronaviruset inte är mycket dödligare än ett säsongsinfluensavirus. Nedstängningen av samhället och den hårda repressionen har på dessa och andra grunder ifrågasatts och kritiserats av otaliga medicinska experter och analytiker.

Wennerberg är dock av en annan åsikt och menar att ytterligare flera tusen svenskar riskerar att dö innan omfattande vaccinationsprogram har dragit igång.

– Under sommaren lyckades vi trycka ner smittspridningen. Vi hade då ett beteende som gjorde att vi inte smittade så många per person om vi själva var smittade. Men i dag har det tyvärr blivit så att vi börjat smitta varandra igen, säger han till SVT.

Wennerberg och hans team har räknat ut att 1500 svenskar kan komma att avlida innan årsskiftet om svenskarna inte börjar begränsa sin rörelsefrihet ytterligare och isolerar sig själva. Han medger dock att det inte går att göra några ”exakta förutsägelser” men att hans uppskattade dödstal är realistiska.

– Tyvärr skulle jag vilja att vi alla blev lite rädda nu igen, säger han.

Professorn medger samtidigt att mycket gamla och svårt sjuka människor är den känsligaste gruppen för viruset och erkänner att dödstalen lär bli betydligt lägre än hans uppskattningar om smittan inte kommer in på landets äldreboenden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!