120 000 i nytt upprop kräver omedelbart stopp för nedstängningarna

Coronarepressionen

publicerad 9 oktober 2020
- av Markus Andersson
Läkarna Martin Kulldorf, Sunetra Gupta och Jayanta Bhattacharya startade uppropet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Martin Kulldorf, medicinsk professor vid Harvards universitet, har tillsammans med kollegorna Sunetra Gupta från Oxfords universitet och Jayanta Bhattacharya från Stanfords universitet startat ett upprop för att bryta nedstängningen av samhället efter den så kallade coronapandemin och kräver att låta människor återgå till sina vanliga liv. I skrivande stund har uppropet redan över 120 000 undertecknare, däribland en mängd medicinska experter och sjukvårdsanställda.

Kulldorff deltog nyligen i Fox News The Ingraham Angle för att berätta om initiativet som går under namnet Great Barringtondeklarationen efter platsen där det först undertecknades den 4 oktober. Syftet är att samhället så snart som möjligt ska återgå till det normala och att de totalitära restriktioner som införts ska hävas.

– De flesta av mina kollegor inom infektionssjukdomar är för en riskbaserad strategi eller en åldersbaserad strategi där gamla och andra högriskgrupper skyddas samtidigt som yngre människor kan återgå till sina liv mer eller mindre som vanligt, deklarerade han.

Läkarna Gupta och Bhattacharya höll med Kulldorff och förklarade hur flockimmunitet bör vara målet och kan uppnås på en ganska kort tidsperiod, varpå även de äldre och sjuka sedan skulle kunna komma ut från sin karantän utan att i hög grad riskera att drabbas av viruset.

Noterbart är att Kulldorffs och hans kollegors idéer går tvärtemot den strategi som använts av den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci och som har fått stark kritik för att ha förstört miljontals amerikaners liv och framtid efter att företag tvingats stängas igen och otaliga jobb därmed försvunnit.

I sin deklaration skriver man att den repression och de restriktioner som satts in under coronapandemin ”kommer att orsaka irreperabla skador” bland dem som redan är mest missgynnade och utsatta.

Lyckligtvis växer vår kunskap om viruset dag för dag. Vi vet att risken att dö av covid-19 är mer än tusen gånger högre hos de riktigt gamla och svaga än hos de unga. För barn är covid-19 faktiskt mindre farligt än många andra sjukdomar, inklusive influensa”.

Därför vill man bygga upp en immunitet mot viruset genom naturlig infektion, samtidigt som riskgrupper skyddas. Alltså att människor som inte ingår i riskgrupper genast bör återgå till sina normala liv utan restriktioner bortsett från enkla hygienåtgärder som att tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk.

Skolor och universitet bör hållas öppna för undervisning på plats. Fritidsaktiviteter, som sport, bör återupptas. Unga vuxna med låg risk bör arbeta normalt snarare än hemifrån. Restauranger och andra företag bör öppna. Konst, musik, sport och andra kulturella aktiviteter bör återupptas. Personer i riskgrupper kan delta om de vill, medan samhället som helhet åtnjuter det skydd de utsatta ges av dem som har byggt upp flockimmunitet.

I skrivande stund har uppropet undertecknats av drygt 120 000 människor, varav 4245 medicinska och hälsoexperter och 7692 är sjukvårdspersonal. Tilläggas skall att det precis som vid andra digitala upprop är undertecknarna själva som fyller i sina uppgifter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!