Polisen räknar med att uppemot två tredjedelar av hela personalstyrkan kan bli otillgänglig i sjukskrivning och karantän. I den nya krisplan som tagits fram framgår att man bland annat kommer att prioritera bort brottsförebyggande arbete och även sluta utreda vanliga brott som stölder, bedrägerier och trafikbrott.
Då polisanställda i regel träffar mycket människor i sin vardag är man oroliga för att stora delar av kåren kan komma att bli sjuka om coronaspridningen i landet blir ännu allvarligare. Därför har man tagit fram en prioriteringslista som visar vilka delar av polisens arbete som kommer att prioriteras bort vid en krissituation.
Service till allmänheten är det första som ryker. Passexpeditioner och receptioner kommer att stänga. I andra hand kommer polisen sluta utreda så kallade mängdbrott, alltså stölder, bedrägerier och trafikbrott. Polismyndigheten har också gått ut med att man kommer att prioritera bort den brottsförebyggande verksamheten.
På grund av smittorisken har polisen redan sedan tidigare slutat genomföra större trafikkontroller där man kontrollerar nykterhet på förarna.
De delar av polisens arbete som påstås ha högsta prioritet är utryckningar, gränskontroller och brottsutredningar som är så allvarliga att den misstänkte gärningsmannen har häktats. Efter det kommer brottsutredningar där barn och unga figurerar vara prioriterade och i tredje hand ligger fokus på utredningar av allmänt grova brott och bevakning av högriskarrangemang, exempelvis demonstrationer.
– Jag vet inte hur fasiken det skulle gå till. Polisen är ju underbemannad redan nu. Man kommer också behöva töja på arbetsmiljökraven tror jag. Folk får jobba längre pass, mindre vila mellan passen, kommenterar en polis nyheten till Expressen.
Han berättar vidare att polisen fått intern information om att ställa in utbildningar och att varje polisbil har saneringsutrustning. Dessutom ska alla poliser som normalt inte arbetar i inre tjänst ha fått order om att göra sig redo för att lämna kontorsplatsen och kontrollera sin utrustning för att vid behov sättas i yttre tjänst.