Inrikes

Plundring och skadegörelse facit efter BLM-demonstration i Göteborg

Pöbel kastar sten mot polisen.

Bränder, plundringar, stenkastning och vandalism är facit efter söndagens tumultartade Black Lives Matter-demonstration i Göteborg. Bland annat en barnfamilj fick sitt flyttlass plundrat av agiterad pöbel.

Flera bilar och containrar har brunnit, främst på Hisingen. 10 personer greps och 30 omhändertogs i tumultet som följde efter demonstrationen. Sammanlagt sattes mellan 15 och 20 bilar i brand. Dessutom krossades fönsterrutor på många bilar.
Under demonstrationen kastades sten och annat på polisen. Det cirkulerar även filmer som visar vandalism i Nordstan och andra delar av centrala Göteborg. I området kring Lilla Bommen och Östra Hamngatan rusade en stor grupp in på flera av tvärgatorna och började slå sönder rutor på husen.

Bilder har också fångat hur en barnfamilj fick också sitt flyttlass plundrat av agiterad pöbel, där mamman berättar till Göteborgsposten om hur hennes sons teckningar spreds på gatan när mobben tyckte fram.

Vi har tre anmälningar upprättade om våldsamt upplopp, flera fall av skadegörelse, blåljussabotage, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, misshandel med mera och stöld, säger Thomas Fuxborg, vid polisen till TT.

Strax efter 03-tiden meddelade räddningstjänsten, som haft sju stationer på plats, att bränderna var släckta.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!