Coronavirusets spridning

Patienter kan lämnas att dö – Socialstyrelsen förbereder triage

publicerad 17 mars 2020

Under regeringens presskonferens bekräftade Socialstyrelsens generaldirektör att man nu förbereder riktlinjer för triage – alltså vilka patienter som ska få vård och vilka som ska prioriteras bort och lämnas åt sitt öde.

– Det kommer krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd till professionerna och ansvariga inom regionerna. När det gäller rekommendationer om prioriteringar har en medicinsk expertgrupp arbetat i helgen för att möta behovet som framkommit från regionernas chefsläkare i förra veckan, förklarade generaldirektören Olivia Wigzell under presskonferensen.

Triage används vid krig eller kriser där sjukvården tvingas prioritera vilka patienter som ska vårdas och besluta vilka som det bedöms meningslöst att lägga sjukvårdsresurser på, för att det exempelvis inte finns tillräckligt mycket personal eller sjukvårdsmateriel. I slutändan brukar det handla om att försöka rädda dem som har störst chans att överleva.
Även om Olivia Wigzell under presskonferensen inte gick mer detaljerat in på vilka prioriteringar det är som den svenska sjukvården nu förbereder sig för att göra, bekräftade hon att det finns en etisk dimension i beslutsfattandet och att det delvis handlar om att göra akuta bedömningar för vilka som ska få intensivvård.

– Det innefattar prioriteringar som har en etisk dimension, absolut. Det ska vara ett stöd för de professionerna i de prioriteringar som kommer att kan komma att bli mycket svåra.

I Italien som drabbats svårast i Europa av coronapandemin används triage flitigt på grund av läkar- och sjukvårdsbristen och många äldre och svårt sjuka människor har nekats nödvändig vård och lämnats för att klara sig själva eller helt enkelt dö.

Även i Sverige är resurserna mycket begränsade och Socialstyrelsen försöker nu hjälpa regionerna att inhandla det material som bedöms nödvändigt för att klara en längre och djupare kris.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!