Moderaterna kräver vaccinpass från åtta personer

Coronarepressionen

publicerad 16 december 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ulf Kristersson och hans vänsterliberala parti menar att den svenska coronapolitiken måste bli ännu hårdare och mer repressiv än idag och att inte ens mindre sällskap bör få samlas och umgås om de inte kan bevisa att de tagit de kontroversiella vaccinen.

I en debattartikel i skvallertidningen Aftonbladet dundrar M-ledaren och partiets socialpolitiska talesman Camilla Waltersson Grönwall att vaccinpassen måste införas och användas i större skala, och i många fler sammanhang än idag, och att samhället ännu mer tydligt ska göra skillnad på vaccinerade och icke vaccinerade.

Moderaterna menar att vi måste ta till alla medel vi kan för att undvika breda nedstängningar – den som är vaccinerad ska kunna fortsätta leva sitt liv ungefär som vanligt. Därför borde vaccinpass användas i fler sammanhang och deltagargränsen för användning av vaccinpass borde sänkas till åtta personer. Det är förvånande att regeringen inte väljer denna väg”, beklagar man sig.

Samtidigt som partiet hävdar att vaccinerade ska få leva ”ungefär som vanligt” så gäller detta uppenbarligen inte de som av olika skäl valt att avstå sprutan.

Enklast och effektivast hade varit att använda vaccinpass i fler sammanhang”, hävdar man och deklarerar vidare att vaccinpass ska användas” i stort sett överallt där det finns risk att smittan sprids”. Detta inkluderar såväl museer som restauranger, gym, gallerior och marknader.

Redan idag är det krav på vaccinpass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare – en repression som Kristersson och hans kollega tycker är alldeles för mjuk och vill skärpa rejält.

Dessutom menar Moderaterna att gränsen för när vaccinpasset ska användas bör sänkas från 100 till 8 personer. Syftet är att förhindra en fjärde våg och ökad belastning på vården. På sikt bör det även övervägas om gränsen ska sänkas till noll personer”.

Man menar också att ”en välkommen följdeffekt” av krav på vaccinpass är att fler pressas eller tvingas att låta sig vaccineras – någonting som enligt Kristersson ”är bra”.

Det är vaccination som är lösningen. Fler ovaccinerade måste förmås vaccinera sig. I väntan på att det sker är striktare vaccinpass bättre än att åter stänga ner samhället för alla”, hävdar M-profilerna avslutningsvis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!