Majoritet röstade ner vaccinpass – då tog TV4-profilen bort omröstningen

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 28 juli 2021
- av Isac Boman
Marcus Oscarsson i TV4:s morgonstudio.

Nyligen lyfte TV4-kommentatorn Marcus Oscarsson fram att Italien nu ser ut att bli nästa EU-land att implementera vaccinpass och presenterade i samband med detta en omröstning om detta. Efter att majoriteten betecknat passen som ”jättedåligt” tog Oscarsson dock bort detta alternativ och sedermera även hela omröstningen.

Oscarsson är till vardags politisk kommentator på TV4 och ivrig förespråkare för den stora vaccinationskampanj som nu pågår i Sverige och internationellt.

I förtexten till frågan om huruvida deltagande i samhällslivet ska villkoras enligt ett system för medicinsk apartheid skrev Oscarsson bland annat att ”Italien har i kväll beslutat att införa vaccinpass för att få tillträde till allt från museum och restauranger till idrottsarenor och biografer” och ställde därpå en omröstande fråga vad de ansåg om att införa vaccinpass i Sverige, med fem alternativ.

Alternativet ”jättedåligt” tog en klar ledning i omröstningen, enligt statistiken med över 54 procent i form av 36 000 personer som röstat för detta – noterat av den uppmärksamme Twitteranvändaren Christian Wallgren vid klockan 11.20 på måndagsförmiddagen.

En timme senare noterade samme Wallgren att alternativet ”Jättedåligt” försvunnit, vilket fick alternativet ”Jättebra” att rusa från 43 procent till 94 procent.

Ytterligare en timme senare försvann hela omröstningen.

Själv menar OscarssonFacebook att denna och flera andra omröstningar tagits bort eftersom de ”kapats” av en ”liten minoritet som jobbar heltid med att sprida konspirationsteorier i sociala medier”.

Missbruk av sociala medier har till exempel visat sig senaste året med alla konspirationsteorier om att pandemin inte existerar och att vaccinet inte fungerar”, skriver Oscarsson.

Han bemöter den inledande borttagningen av endast stapeln ”Jättedåligt” med en indirekt kommentar om att en omröstning ”av tekniska skäl” måste “raderas stapel för stapel vilket medför att resultatet tillfälligt blir ofullständigt”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!