Fler asylanter vid gränsen efter slopade ID-kontroller

publicerad 9 maj 2017
Gränskontroll vid tågstationen Hyllie i sydvästra Malmö

Antalet asylsökande vid gränskontrollerna mot Danmark har ökat sedan regeringens beslut om att upphöra med ID-kontrollerna.

I samband med den enorma migrantvåg som kom till Europa under 2015 valde den rödgröna regeringen att införa gränskontroller för att minska antalet migranter som tar sig till Sverige.

Ifjol infördes ID-kontroller över Östersund på alla som tog sig mellan Danmark och Sverige. Men i förra veckan meddelade regeringen att ID-kontrollerna skulle upphöra.

Sedan ID-kontrollerna upphörde har det skett en dramatisk ökning av asylsökande vid gränsen. Bara under helgen avvisades 88 personer vid gränskontrollerna. Tidigare i år har antalet legat på mellan 40 och 100 i veckan, rapporterar Sveriges Radio.

Lejonparten av de asylanter som stoppas vid gränsen har varit personer som fått uppehållstillstånd i Danmark och som saknar identitetshandlingar.

Gränspolisen i region Syd har inte kunnat nås för en kommentar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.