Filip Sjöström överklagar vite

Coronarepressionen

publicerad 24 april 2021
- av Sofie Persson

Frihetsaktivisten Filip Sjöström fick i och Tusenmannamarschen i maj som förste svensk ett vite om 20 000 kronor i och med att arrangemanget bröt mot den nya pandemilagen. Sjöström har nu överklagat vitet och pekar i detta på att lagen tillkommit på falsk grund och därmed bör ogiltigförklaras.

Den nya pandemilagen röstades igenom av riksdagen den 8 januari i år och innebär bland annat att myndigheter kan bötfälla privatpersoner för allmänna sammankomster. Den 6 mars hölls sedan den demokratiska frihetsmanifestationen Tusenmannamarschen för Frihet och Sanning som samlade över 2000 människor på Stockholms gator.

En av arrangörerna var Filip Sjöström och han var också först i Sverige att bötfällas med den nya pandemilagen, något som Nya Dagbladet rapporterade om. Länsstyrelsen i Stockholm utfärdade ett vite om 20 000 kronor efter sammankomsten. Nu överklagar Sjöström vitet tillsammans med en advokat.

Vi hoppas kunna få pandemilagen ogiltigförklarad. En lag som skadar fler människor än den gynnar är rättsvidrig och bör inte få finnas eller tillämpas, säger Sjöström.

En grund till överklagan är att det ”dör fler människor och de far mer illa på grund av nedstängningar och andra inskränkningar än genom själva sjukdomen covid-19” samt att han genom ”demonstrationen värnat om det allra mest grundläggande i ett demokratiskt samhälle, att tillsammans med andra under fredliga förhållanden ge uttryck för åsikter”.

– Om du tittar på totalt antal döda människor i Sverige under år 2020 i förhållande till antal invånare så finns det ingen ökning, säger han.

Sjöström menar också att han inte ser någon ökning i dödsstatistiken eller sjukvårdsstatistiken och menar att det varit platsbrist och brist på resurser i många år.

– Vi måste omfördela de hundratals miljarder som läggs på stödåtgärder till saker som faktiskt gör skillnad – fler IVA-platser, effektiva behandlingsåtgärder och ett långsiktigt folkhälsoarbete, säger Sjöström.

Dock påpekar han också i överklagan att han inte vill förringa det lidande som sjuka eller anhöriga till avlidna i covid-19 gått igenom eller insatserna som sjukhuspersonal har gjort.

I överklagan läggs också vikt på otillförlitligheten av PCR-test.

Det viktigaste här att förstå är att allting baseras på positiva testresultat, inte faktiskt antal döda eller akut sjuka. När röster höjs världen över att dessa typer av tester inte är tillförlitliga börjar man förstå att något är galet, menar Sjöström.

En annan central del i överklagan är motsägelserna i vissa delar av Sveriges smittskyddsåtgärder mot covid-19. Exempelvis är det okej att samlas inomhus exempelvis vid sportevenemang uppemot 300 personer med en meters avstånd, om detta avstånd kan hållas under hela evenemanget samt att 500 personer får samlas i ett köpcentrum om varje besökare har tio kvadratmeter – men om man vill samlas utomhus för en demonstration får man max samlas åtta personer även om man skulle hålla en meters avstånd till varandra.

I överklagan ligger det mycket jobb bakom. Tillsammans med sin advokat har Sjöström sammanställt 65 olika bilagor som kan tas del av här.

Informationen vi sammanställt cirkulerar världen över, men lyfts inte fram av myndigheterna. Det förekommer en stor censur – vilket är skrämmande, konstaterar han.

Sjöström pekar också på att fler och fler börjar ifrågasätta coronastrategin – däribland även framstående läkare och forskare.

– Efter Tusenmannamarschen i Stockholm såg vi att flera svenska läkare och forskare vågade gå ut och ifrågasätta hanteringen. För mig är dessa människor hjältar – som vågar riskera jobb och försörjning genom att gå emot etablissemanget.

Nästa manifestation – ”1 maj-tåget för Frihet och Sanning” kommer att hållas den 1 maj på Norra Bantorget i Stockholm.

Vårt mål är att ogilitigförklara pandemilagen och att öppna upp Sverige. Tills det har skett kommer jag att fortsätta arrangera sammankomster och ingjuta mod i svenskarna att ifrågasätta den svenska coronastrategin, lovar Sjöström.


Läs överklagan

Här kan du ta del av Filip Sjöströms hela överklagan med bilagor

Ladda ner överklagan här.
De 65 bilagorna kan laddas ner här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.