Ett tredje kön kan bli verklighet – Socialstyrelsen öppnar för förändring

publicerad 24 mars 2019

Socialstyrelsen kan tänka sig att svenska myndigheter skall kunna använda ett tredje kön i officiell svensk statistik. Socialstyrelsen lyfter fram dagens indelning med man och kvinna som ett tilltagande problem, då det finns personer som inte kan eller vill identifiera sig med det binära könsbegreppet.

Statistiska centralbyrån, SCB, vill se nya riktlinjer för hur man skall arbeta med den statistik där man inkluderar könstillhörighet. Socialstyrelsen säger till SCB att man vill se en mer inkluderande statistikredovisning i framtiden, och att man därför bör överväga att införa ett tredje kön i statistikarbetet.

Enligt Socialstyrelsen innebär dagens binära könsbegrepp, med man och kvinna, att människor som inte känner sig hemma i vare sig mannen eller kvinnan exkluderas. Man anser från Socialstyrelsens sida att kön är något mer komplext än den rådande indelningen i man och kvinna.

Man vill även se över ett könsneutralt personnummer, där dagens personnummer visar könstillhörigheten i den näst sista siffran.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.