Åklagarmyndigheten bekräftar sprängningar vid Nord Stream

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 6 oktober 2022
- av Redaktionen
Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom sprängdåden.

Misstankarna om grovt sabotage mot Nord Stream 1 och 2 har nu stärkts, deklarerar Åklagarmyndigheten. Man bekräftar att det skett detonationer vid gasledningarna och att dessa ägt rum i svensk ekonomisk zon.

– Vi kan konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som medfört omfattande skador på gasledningarna, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Man hävdar vidare att den nyligen genomförda brottsplatsundersökningen ligger till grund för de stärkta misstankarna och man ska även ha gjort vissa ospecificerade fynd där.

– Dessa ska nu undersökas. Det råder förundersökningssekretess och ärendet är mycket känsligt. Det är en allvarlig händelse och det är ett styrkebesked att inblandade myndigheter på bästa sätt fullgör sina respektive uppgifter, säger Ljungqvist vidare.

Tidigare har såväl danska som tyska makthavare konstaterat att sprängningarna av gasledningarna inte skett genom någon slump – utan att det handlar om medvetet sabotage. Från tyskt håll tror man att enbart en statlig aktör kan ha haft kapaciteten att genomföra denna typ av dåd, men det är oklart vem som faktiskt ligger bakom sprängningarna.

USA eller något allierat Nato-land har pekats ut som tänkbart ansvariga för attackerna, medan andra menar att Ukraina eller Ryssland är de sannolika förövarna.

Många av de som tror att USA, direkt eller indirekt, ligger bakom sprängningarna pekar på att den amerikanske presidenten Joe Biden innan kriget varnade Ryssland för att han kommer att stoppa/stänga ner Nord Stream om Ukraina skulle invaderas. Titta in på utländskacasino.biz

Polens förre utrikesminister har också offentligt tackat USA för dådet. Ett utspel som snabbt fördömdes som ”grovt oansvarigt”, av den polska regeringen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!