Danmark: Medvetna handlingar bakom explosionerna

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 28 september 2022
- av Sofie Persson
Statsminister Mette Frederiksen säger att man nu ökar närvaron runt Bornholm.

Danmark fastställer nu att läckagen kring gasledningarna inte skett genom någon olycka – istället var det medvetna handlingar som låg bakom explosionerna.

–  Intrången är ingen olycka, utan en medveten handling, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.

I början av veckan upptäcktes tre läckage vid Nord Stream 1 och 2. Läckagen var både på svenska och danska sidan om Östersjön, och Svenska nationella seismiska nätet kunde under gårdagen konstatera att det skett explosioner i områdena. Det är dock oklart varför det skett sprängningar i dessa områden.

Nu fastställer danska myndigheter att det inte handlar om någon olycka, utan att läckagen orsakats av sprängningar. Skadorna är för omfattande för att ha kunnat ske av misstag.

Det är vår tydliga bedömning att incidenterna inte kan ha orsakats av olyckor, utan av explosioner, säger energiminister Dan Jørgensen enligt danska Ekstra Bladet.

Försvarsminister Morten Bødskov menar att explosionerna orsakats med flit och att man har ökat sin närvaro kring Bornholm, där läckaget skedde.

Vi ökar vår närvaro runt Bornholm. Intrången är ingen olycka, utan en medveten handling, och våra myndigheter gör allt de kan för att klargöra detta, säger han.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen poängterar dock att eftersom explosionerna skedde på internationellt vatten handlar det inte om någon krigshandling, men att man ser allvarligt på saken eftersom det skett i närheten av Danmark och Sverige.

Att det talas om en medveten handling gör situationen så allvarlig som den kan bli, säger Frederiksen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.