Polens förre utrikesminister tackar USA för sprängningar av Nord Stream

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 28 september 2022
- av Redaktionen
Radek Sikorski är mycket glad över explosionerna vid Nord Stream.

”Tack, USA” skriver den tidigare polske utrikesministern Radek Sikorski i ett inlägg på Twitter där han också lägger upp en bild på de omfattande gasläckorna.

Sikorski, som numera är ordförande för EU-parlamentets USA-delegation och gift med den neokonservativa journalisten och aktivisten Anne Applebaum, har vid många tidigare tillfällen uttryckt sig starkt kritiskt och fientligt angående Ryssland och bekräftar även på sitt polska Twitter-konto att han är mycket glad och tacksam över explosionerna vid Nord Stream 1 och 2.

Som vi säger på polska, en liten sak, men så mycket glädje”, twittrar han vidare.

Flera högt uppsatta europeiska politiker har konstaterat att explosionerna vid gasledningarna inte skett av misstag – utan genom medvetet sabotage av någon. I Väst har man dock varit snabba med att peka ut Ryssland som sabotörerna och Sikorskis utspel om att det istället är USA som ligger bakom sprängningarna har därför skapat en hel del irritation bland de egna allierade.

Polska regeringsföreträdare menar att Sikorskis utspel är ”extremt oansvarigt” och ”äventyrar den polska säkerheten” – samt varnar för att den tidigare utrikesministerns kommentar riskerar att användas i ryska propagandasyften.

Vilka som faktiskt ligger bakom explosionerna är i skrivande stund oklart och såväl USA/Nato som Ukraina och Ryssland pekas på olika håll ut som tänkbara ansvariga för attentaten.

Nord Stream 2 färdigställdes så sent som förra året men med hänvisning till kriget i Ukraina valde Tyskland att aldrig ta gasledningen i bruk.

Den 7 februari lovade USA:s president Joe Biden att han kommer att stänga ner Nord Stream 2 ”om Ryssland invaderar” – ett uttalande som nu används som ett argument för att USA kan ligga bakom sprängningarna.

– Då kommer det inte längre att finnas ett Nord Stream 2. Vi kommer att få slut på det, sa Biden då.

– Jag lovar dig, vi kommer att kunna göra det, svarar Biden på frågan om hur USA ska kunna stänga ner en gasledning som är under tysk kontroll.

Skeptiker pekar på att Biden inte pratar om att spränga Nord Stream 2 utan om att stänga ner den samt att den på grund av kriget aldrig öppnats till att börja med – och att presidentens utspel i februari därför inte ska tolkas som ett hot om att fysiskt attackera gasledningarna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.