Tyskland: Statlig aktör bakom sprängningarna av Nord Stream

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 29 september 2022
- av Redaktionen
Gasledningarna kan vara förstörda för alltid.

Den tyska säkerhetstjänsten tror att de gasledningar som skadades i explosionerna kan vara permanent förstörda. Enligt tyska myndigheter och experter kan bara en statlig aktör ha förmågan och kapaciteten att genomföra denna typ av attentat.

Källor till tyska Tagesspiegel uppger att de tre skadade rören kan vara förstörda för alltid och om de inte mycket snabbt tätas kommer saltvattnet som flödar in i dem att orsaka svår korrosion.

Vidare är experter och personer runt den tyska regeringen övertygade om att sprängningarna, på grund av dess komplexitet, måste ha genomförts av en statlig aktör – men motivet är fortfarande oklart.

Ukraina och flera av dess allierade anklagar Ryssland för att ligga bakom attentaten och hävdar att den ryska ledningen vill förvärra Europas energikris och ”väcka panik före vintern”.

Anklagelserna avfärdas av Kremls talesman Dmitrij Peskov som ”förutsägbart dumma och absurda” och den ryska åklagarmyndigheten låter meddela att man kommer att utreda sabotaget som ett brottmål gällande internationell terrorism.

En brittisk försvarskälla uppger att ”mycket tyder på” att gasläckorna orsakats av en eller flera fjärrstyrt detonerade sprängladdningar som kan ha placerats vid gasrören med hjälp av undervattensdrönare för flera månader eller år sedan. Man pekar också på att Östersjön är för grund vid platsen för detonationerna för att en ubåt ska ha kunnat genomföra sabotaget.

Även om flera länder officiellt redan har anklagat Ryssland för sabotaget är alla inte inne på denna teori. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Polens tidigare utrikesminister Radek Sikorski på Twitter tackat USA för explosionerna och beskrivit hur dessa gett honom ”så mycket glädje”.

Den USA-vänlige Sikorskis utspel fick snabbt skarp kritik från andra polska makthavare och regeringsföreträdare och fördömdes som ”extremt oansvarigt” – detta eftersom USA och inte Ryssland pekades ut som ansvariga för dåden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.