18 populära platser i Göteborg kan stängas

Pandemiöverdrifterna

publicerad 26 april 2021
- av Sofie Persson
Bad platser
Nästets badplats, Göteborg.

I Göteborg har man nu röstat igenom en föreskrift som innebär att det kan bli förbud att vistas i offentliga parker och badplatser. Totalt gäller det 18 platser som kan komma att stängas om kommunstyrelsen anser att det råder för hög grad av smittspridning.

Det var den 4 mars som regeringen beslutade att ge kommuner möjlighet att förbjuda medborgare från att vistats på offentliga platser med motivet att minska smittspridningen av coronavirus i samförstånd med den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari.

Nu har Göteborgs stad röstat igenom ett sådant förslag gällande 18 offentliga platser inom kommunen, rapporterar skattefinansierande SVT. Det kan alltså bli förbud att vistas på dessa platser om kommunstyrelsen misstänker att det bidrar till ökad smittspridning.


Annonser:


Inom kommunstyrelsen var man enig i beslutet om att förbjuda medborgare att vistas på dessa 18 platser, som består av fem parker, sju badplatser och elva lek- och aktivitetsytor. Däremot menar ordförande Axel Josefson (M) att man inte kommer ta lätt på att besluta om förbud och säger att det är en ”allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet”.

Det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger han.

Kommunstyrelsen måste konsultera smittskydd om situationen innan de fattar ett sådant beslut och Josefson betonar att detta är ett komplement till kampen mot viruset som kommer att användas sparsamt. Däremot så ville de få förordningen på plats innan Valborgshelgen.

Josefson menar också att han har full förståelse för att det kan bli besvärligt för göteborgarna, men hänvisar tukk att beslutet ligger helt i hur smittläget är i Göteborg.

Man får söka sig till platser där det inte är så stor smittspridning, säger han.

Förordningen om vistelseförbud kommer att gälla som längst till och med den 30 september 2021.


Platserna som vistelseförbudet kan komma att gälla på:

 

Parker (april-september)

Slottsskogen

Trädgårdsföreningen

Bältesspännarparken

Kungsparken

Vasaparken

Badplatser (april-september)

Askimsbadet

Näset

Hovås

Bergsjöbadet

Sillvik

Delsjöbadet

Härlanda tjärn

Lekplats- och aktivitetsytor (mars-september)

Naturlekplatsen i Slottsskogen

Lekplatsen i Färjenäsparken

Lekplatsen i Trädgårdsföreningen

Plikta

Hammarkullens parklek

Positivparken

Bygglekplatsen

Actionpark

Jubileumsparken

Plaskdammen i Majorna (1 juni-31 augusti)

Vattenlek Månadsparken (15 maj-15 september)Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.