18 populära platser i Göteborg kan stängas

Publicerad 26 april 2021
  Bad platser
  Nästets badplats, Göteborg.
  I Göteborg har man nu röstat igenom en föreskrift som innebär att det kan bli förbud att vistas i offentliga parker och badplatser. Totalt gäller det 18 platser som kan komma att stängas om kommunstyrelsen anser att det råder för hög grad av smittspridning. Det var den 4 mars som regeringen beslutade att ge kommuner möjlighet att förbjuda medborgare från att vistats på offentliga platser med motivet att minska smittspridningen av coronavirus i samförstånd med den nya pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari. Nu har Göteborgs stad röstat igenom ett sådant förslag gällande 18 offentliga platser inom kommunen, rapporterar skattefinansierande SVT. Det kan alltså bli förbud att vistas på dessa platser om kommunstyrelsen misstänker att det bidrar till ökad smittspridning. Inom kommunstyrelsen var man enig i beslutet om att förbjuda medborgare att vistas på dessa 18 platser, som består av fem parker, sju badplatser och elva lek- och aktivitetsytor. Däremot menar ordförande Axel Josefson (M) att man inte kommer ta lätt på att besluta om förbud och säger att det är en ”allvarlig inskränkning i göteborgarnas frihet”. – Det finns villkor som måste uppfyllas för att det ska gå att fatta beslut om förbud, säger han. Kommunstyrelsen måste konsultera smittskydd om situationen innan de fattar ett sådant beslut och Josefson betonar att detta är ett komplement till kampen mot viruset som kommer att användas sparsamt. Däremot så ville de få förordningen på plats innan Valborgshelgen. Josefson menar också att han har full förståelse för att det kan bli besvärligt för göteborgarna, men hänvisar tukk att beslutet ligger helt i hur smittläget är i Göteborg. – Man får söka sig till platser där det inte är så stor smittspridning, säger han. Förordningen om vistelseförbud kommer att gälla som längst till och med den 30 september 2021.  Platserna som vistelseförbudet kan komma att gälla på:

   

  Parker (april-september)

  Slottsskogen

  Trädgårdsföreningen

  Bältesspännarparken

  Kungsparken

  Vasaparken

  Badplatser (april-september)

  Askimsbadet

  Näset

  Hovås

  Bergsjöbadet

  Sillvik

  Delsjöbadet

  Härlanda tjärn

  Lekplats- och aktivitetsytor (mars-september)

  Naturlekplatsen i Slottsskogen

  Lekplatsen i Färjenäsparken

  Lekplatsen i Trädgårdsföreningen

  Plikta

  Hammarkullens parklek

  Positivparken

  Bygglekplatsen

  Actionpark

  Jubileumsparken

  Plaskdammen i Majorna (1 juni-31 augusti)

  Vattenlek Månadsparken (15 maj-15 september)

   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!