Riksdagen har idag som väntat klubbat igenom den nya så kallade pandemilagen, som ger regeringen mycket vittgående befogenheter att fatta snabba beslut om till exempel nedstängning av verksamheter. Den begränsade kritiken från oppositionspartierna riktade sig främst mot att regeringen tidigare varit för långsam med åtgärder.
Idag har den nya pandemilagen formellt klubbats igenom efter cirka två timmars debatt, enligt ett pressmeddelande från Riksdagen.
Lagstiftningen ger regeringen rätt att besluta om tvingade åtgärder som till exempel att stänga verksamheter som gym och kollektivtrafik samt att kunna begränsa öppettider. De kan också förbjuda allmänna sammankomster och förbjuda folksamlingar. Bryter en person eller verksamhet mot förbuden som regeringen påkallar kan det ge böter. Däremot ska inte lagen ge någon möjlighet för regeringen till en total nedstängning som andra länder gjort.
– Jag känner en mycket stor oro över vår situation, sade socialutskottets Dag Larsson (S) under debatten som menade att en sådan lag behövs.
Kritiken mot lagen från riksdagens oppositionspartier har varit ytterst begränsad och riktade sig främst till att regeringen varit för långsam med åtgärder under den så kallade pandemin, något som bland annat Lagrådet tidigare har kritiserat.
– Regeringen får svidande kritik för sin senfärdighet och det är ytterst berättigat, sa exempelvis Camilla Waltersson Grönvall, en av Moderaternas ledamöter i socialutskottet.
Riksdagen riktar också två uppmaningar till regeringen: Att rätten till ersättning bör göras tydligare samt att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter med stöd av pandemilagen eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som huvudregel ska ersättas.
Lagen beskrivs som tillfällig och är nu klubbad att gälla från och med den 10 januari ända till och med den sista september.